Obama avertizează Coreea de Nord în legătură cu lansarea rachetei

Preşedintele Barack Obama priveşte sper Coreea de Nord din Postul de Observaţie Ouellette aflat în zona demilitarizată, care separă cele două Coree, 25 martie 2012
Preşedintele Barack Obama priveşte sper Coreea de Nord din Postul de Observaţie Ouellette aflat în zona demilitarizată, care separă cele două Coree, 25 martie 2012 (Yonhap News via / Getty Images)

Aflându-se în apropierea Coreei de Nord, preşedintele Barack Obama a transmis recalcitrantei naţiuni că nu îşi face nici un favor prin ameninţarea că va lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune luna viitoare.

"Coreea de Nord nu va realiza nimic prin ameninţări sau provocări", a afirmat Obama, potrivit unei transcrieri a discursului său.

Obama a menţionat că Phenianul riscă să se izoleze şi mai mult de restul lumii prin lansarea de rachete, prin care Coreea de Nord a declarat că va lansa un satelit pe orbită pentru a marca aniversarea a 100 de ani a fondatorului său, Kim Il Sung.

Nordul a fost de acord cu doar o săptămână mai devreme să suspende lansarea de rachete cu rază lungă şi testele nucleare, în schimbul a 240.000 de tone de alimente de care are nevoie cu disperare.

Obama a dat de înţeles că dacă Coreea de Nord va continua cu lansarea, ar putea fi introduse şi mai multe sancţiuni împotriva săracei naţiuni comuniste.

"Deci, dacă vor continua cu lansarea, consecinţa reală este că vor pierde o oportunitate, pentru că ceea ce le-am prezentat, şi ceea ce le prezentăm în mod constant este o oportunitate ca să urmeze o altă cale decât cea pe care o urmează acum", a afimat preşedintele american.

Decizia de a lansa rachetă a fost puternic condamnată şi de Japonia, Coreea de Sud şi Uniunea Europeană.

Vineri, Japonia a anunţat că va stabili sisteme de apărare anti-rachetă pentru a opri racheta.

Coreea de Nord a lansat sub formă de test o rachetă în 2009, care a zburat peste sudul Japoniei şi s-a prăbuşit în mare, acţiune ce a făcut Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite să interzică testarea de rachete de către această ţară.

Duminică, Obama a declarat că îl va presa pe liderul chinez, Hu Jintao, să adopte o poziţie mai puternică faţă de Coreea de Nord.

"Sugestia mea faţă de China este că modul în care aceasta îşi comunică preocupările către Coreea de Nord ar trebui să reflecte faptul că abordarea din ultimele decenii nu a condus la o schimbare fundamentală în comportamentul Coreei de Nord," a afirmat Obama.

Unii analişti au afirmat că lansarea rachetei nord-coreene, în ciuda avertismentelor Statelor Unite, va întări rolul noului lider Kim Jong Un în ţară. Au existat rapoarte conform cărora Kim, care are aproape 30 de ani, este angajat într-o lupta pentru putere în scopul controlării ţării ostile şi adesea ameninţătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe