Barack Obama pledează la Seul pentru o lume fără arme nucleare

Barack Obama
Barack Obama (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama a declarat că exercită presiuni pentru o "lume fără arme nucleare", lansând apeluri directe în acest sens către Coreea de Nord şi Iran.

De asemenea, el a promis să lucreze cu Rusia şi China, înainte de summitul de la Seul, vizând să reducă riscul terorismului nuclear. El a subliniat poziţia SUA de a căuta o schimbare, dar a avertizat că este nevoie de "un efort global, susţinut".

La întâlnire participă reprezentanţi ai circa 50 de ţări, printre care preşedintele român Traian Băsescu.

Într-un discurs rostit la universitatea Hankuk, Obama a reiterat angajamentul SUA, ca "singura ţară care a folosit vreodată arme nucleare", faţă de reducerea arsenalului atomic.

El a mai spus că nu vrea ca fiicele sale să crească într-o lume cu ameninţări nucleare, un comentariu care a fost aplaudat de audienţă.

Preşedintele american a declarat că este nerăbdător să îl întâlnească, în mai, pe nou alesul preşedinte rus Vladimir Putin, pentru a discuta noi reduceri ale arsenalului nuclear.

Obama va încerca să găsească o continuare a acordului START, încheiat în 2010 cu actualul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Acordul prevede reducerea arsenalelor american şi rus la 1.550 ogive atomice desfăşurate - o reducere cu circa 30% faţă de limita fixată anterior. Tratatul permite părţilor să îşi inspecteze reciproc arsenalul.

În ceea ce priveşte Asia, preşedintele Obama a mai precizat că SUA au invitat China să colaboreze, iar "această ofertă rămâne deschisă".

De asemenea, el a dat asigurări că Statele Unite nu au "nicio intenţie ostilă" faţă de Coreea de Nord, dar a avertizat că "nu vor exista recompense pentru provocări". În aceste condiţii, el a spus că planurile Phenianului de a lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune, în aprilie, îi vor spori izolarea.

Ţara comunistă susţine că racheta va fi folosită pentru a plasa un satelit pe orbită.

"Puteţi continua pe drumul pe care vă aflaţi, dar ştim unde duce", a spus el, adresându-se liderilor nord-coreeni. "Acum, spunem, Phenian, ai curajul să urmăreşti pacea", a adăugat el.

Anterior, Obama şi omologul său sud-coreean, Lee Myung-bak, au spus că regimul de la Phenian riscă noi sancţiuni.

În ceea ce priveşte Iranul, Obama a spus că este încă timp pentru rezolvarea impasului privind programul nuclear prin democraţie. "Dar timpul este scurt", a avertizat el. "Iranul trebuie să acţioneze cu seriozitate şi cu urgenţa pe care o presupune acest moment", a adăugat el.

"Astăzi (luni - n.r.), mă voi întâlni cu liderii Rusiei şi Chinei, pentru a lucra în vederea obţinerii unei rezolvări prin care Iranul să îşi îndeplinească obligaţiile", a adăugat Obama.

În pofida anunţurilor optimiste, a fi dificil ca summitul să permită obţinerea unor progrese semnificative, avertizează BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe