Redobândirea încrederii cetăţenilor în energia nucleară - un obiectiv al summit-ului de la Seul

Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că redobândirea încrederii cetăţenilor în energia nucleară este unul dintre obiectivele summit-ului pentru securitate nucleară de la Seul, la care au fost invitate 15 state europene, printre care şi România.

”Din Uniunea Europeană au fost invitate 15 state, printre care şi România. România face parte din clubul celor 30 de state care deţin tehnologia întregului ciclu al combustibilului, de la extragere din mină, procesare pentru a deveni combustibil nuclear, arderea combustibilului nuclear în reactor şi depozitarea reziduurilor. De accea, pentru noi este extrem de important acest summit. În primul rând, pentru a participa cu contribuţiile noastre la dezvoltările viitoare ale normelor de securitate şi de siguranţă nucleară. În al doilea rând, pentru a ne putea afirma punctele de vedere în cel mai înalt cadru de dezbatere a subiectului energiei nucleare”, a declarat duminică Traian Băsescu, înainte de plecarea la Seul, unde va avea loc cel de-al doilea summit pentru securitate nucleară, în perioada 26-27 martie.

Unul dintre obiectivele summit-ului constă în ”redobândirea încrederii cetăţenilor în energia nucleară, una din cheile viitoarelor dezvoltări energetice în lume, nu numai în Europa sau America”, a spus Traian Băsescu, adăugând că această încredere nu poate fi recâştigată decât ”dacă statele în procesul de comunicare cu populaţiile lor informează cu privire la nivelul de securitate al instalaţiilor lor nucleare”. Ca ”o apreciere personală”, preşedintele a subliniat că ”atât timp cât marele dezastru nuclear a fost legat de Cernobîl toţi am spus este o chestiune de tehnologie. Dar iată a apărut şi dezastrul echivalent de la Fukushima, ceea ce ne ne arată că nimeni nu e scutit de dezastre, atât timp cât nu se vor impune nişte standarde tehnice şi de securitatre a instalaţiilor nucleare extrem de ridicate”.

Convenirea unor modalităţi de abordare a ameninţărilor terorismului nuclear, ”nişte proceduri prin care să avem grijă ca reziduurile rezultate în urma proceselor nucleare să nu ajungă în mâna unor grupări teroriste”, Consolidarea cooperării ”pentru a preveni transferul ilicit de materiale nucleare”, inclusiv între state, sunt câteva dintre obiectivele summit-ului enumerate de şeful statului.

De asemenea, vor fi analizate progresele făcute de fiecare stat participant de la primul summit care s-a desfăşurat în 2010. ”Fiecare stat participant va prezenta măsurile naţionale întreprinse în acest interval de doi ani, cooperarea cu agenţiile internaţionale, în special cu AIEA, precum şi abordări naţionale legate de interfaţa dintre securitate şi siguranţă nucleară”, a mai comunicat Traian Băsescu.

Summit-ul de la Seul are loc în contextul derulării ”unor programe nucleare în state precum Iran sau Coreea de Nord. O altă premisă este menţinerea la un nivel ridicat a arsenalelor nucleare (...) creşterea riscurilor utilizării armelor nucleare în conflicte regionale, şi ameninţările Coreii de Nord pentru regiune sunt o realitate a zilelor noastre, precum şi riscurile generate de ameninţările iraniene în regiune, nu neapărat prin ameninţarea cu arma nucleară, ci prin ameninţarea dezvoltării de arme nucleare în condiţiile în care Iranul are o opacitate deja recunoscută faţă de organismele internaţionale de control”, a mai spus Traian Băsescu.

Lipsa consensului la nivel global privind întărirea regimului de neproliferare, ”sunt încă foarte multe state care nu au ratificat acordul de neproliferare a armamentelor nucleare”, reprezintă un alt punct pe agenda summit-ului.

La summit participă 56 de delegaţii, reprezentând state şi instituţii globale sau regionale. Printre invitaţi se numără preşedintele american, Barack Obama, liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sau preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor