Lansare de rachete a Coreei de Nord alimentează tensiunile regionale

Veterani de război sud-coreeni lângă o plancardă înfăţişând o caricatură a "preaiubitului conducător" Kim Jong-Un, în timpul unui miting împotriva Coreei de Nord, care a marcat scufundarea navei de război Cheonan de către nordul comunist.
Veterani de război sud-coreeni lângă o plancardă înfăţişând o caricatură a "preaiubitului conducător" Kim Jong-Un, în timpul unui miting împotriva Coreei de Nord, care a marcat scufundarea navei de război Cheonan de către nordul comunist. (Jung Yeon-Je / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
20.03.2012

Coreea de Sud a declarat luni că lansarea rachetei cu satelit, anunţată de Coreea de Nord, este alarmantă, deoarece demonstrează că vecinul său imprevizibil aspiră la dezvoltarea unor capacităţi de arme nucleare cu rază lungă.

"Guvernul nostru defineşte aşa-numitul plan de lansare a unui satelit al Coreei de Nord ca o provocare gravă pentru dezvoltarea unui mijloc de propulsare la distanţă mare a armelor nucleare prin utilizarea tehnologiei rachetelor balistice", a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Park Jeong-ha pentru agenţia de ştiri Yonhap.

Anunţul a avut loc după ce preşedintele sud-coreean Lee Myung Bak s-a întâlnit cu ministrul de externe şi alţi oficiali de securitate de rang înalt. Ei au afirmat că Nordul a anunţat că va lansa un satelit pentru a testa rachete cu rază lungă, aspect care a îngrijorat puterile occidentale în trecut.

Teste similare au fost efectuate de Coreea de Nord în 1998, 2006 şi 2009, teste pe care le-au numit tot lansări de sateliţi. Consiliul de Securitate al ONU nu a crezut afirmaţiile Coreei de Nord şi i-a aplicat sancţiuni suplimentare pentru încălcarea rezoluţiilor ONU care interzic testele de rachete.

Agenţia mass-media oficială a Coreei de Nord a spus că în "epoca ultimelor descoperiri ştiinţifice şi tehnologice" ar trebui să fie posibil ca ţara să utilizeze spaţiul, deoarece "este un drept legitim universal recunoscut pentru fiecare stat suveran". Aceasta a relatat că acuzaţiile Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei "vizează provocarea" ţării.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a interzis statului comunist sărac să efectueze orice tip de rachete balistice sau teste nucleare. Cu mai mult de o săptămână în urmă, Washingtonul a semnat o înţelegere cu Coreea de Nord, conform căreia Nordul va renunţa la testele de rachete sau la a continua programul său nuclear în schimbul a 240.000 de tone de ajutor alimentar.

Phenianul a declarat săptămâna trecută că va efectua lansarea la mijlocul lunii aprilie, denunţând SUA şi Japonia care invocă o rezoluţie ONU. Coreea de Nord a declarat că lansarea va avea loc pentru sărbătorirea zilei de naştere a fondatorului său, Kim Il Sung, bunicul actualului lider Kim Jong Un.

Lansarea complică acordul

Potrivit lui Bruce Klinger, un analist pentru grupul conservator de experţi Heritage Foundation, Coreea de Nord va folosi o rachetă Taepo Dong 2 în testul de luna viitoare. El susţine că racheta este efectiv o racheta balistică intercontinentală, care, după mai multe teste, ar putea ajunge în SUA până în 2015.

Klinger a afirmat că manevra este conformă cu încercările Nordului de a se promova ca un stat puternic în faţa sancţiunilor şi opoziţiei din partea puterilor occidentale şi regionale, în special înainte de discuţiile programate cu Statele Unite privind programul său nuclear.

"Lansarea va sprijini tranziţia conducerii în curs de desfăşurare către Kim Jong Un, subliniind puterea şi abilităţile sale personale", scrie el, referindu-se la ipoteza recentă privind puterea lui Kim Jong Un, după moartea tatălui său, Kim Jong Il.

Klinger sugerează că dacă Phenianul va continua cu lansarea rachetei cu satelit, SUA va trebui să blocheze discuţiile viitoare şi să suspende tonele de ajutoare alimentare - un sentiment împărtăşit de Andrew Natsios, fostul director al USAID sub administraţia Bush. Natsios a declarat că ajutorul alimentar ar încuraja Coreea de Nord să ameninţe restul lumii cu mai multe bombe.

Yong Kwon, un analist pe probleme legate de afaceri internaţionale cu sediul în Washington, a afirmat că SUA ar trebui să continue cu discuţiile în ciuda anunţului privind lansarea, deoarece "nu au existat discuţii suficiente pentru a evalua cât de departe va merge Phenianul pentru a-şi proteja noul său arsenal", în conformitate cu un editorial din ziarul Asia Times. În acelaşi timp, ajutor alimentar ar fi necesar pentru a înlătura o criză viitoare în ţara deja lovită de foamete.

"Populaţia nord-coreeană per total şi copiii, în special, constituie viitorul ţării. În cazul în care Coreea de Nord se va prăbuşi într-o zi, atunci sănătatea proastă a oamenilor va împinge povara iminentă a reconstrucţiei asupra Coreei de Sud şi invariabil a Statelor Unite", scrie el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor