Japonia ar putea intercepta racheta lansată de Coreea de Nord

Demonstranţi nord coreeni atârnă efigia liderului comunist Kim Jong-Un lângă o rachetă în timpul unui miting împotriva rachetelor nord-coreene în Seoul, 22 martie 2012
Demonstranţi nord coreeni atârnă efigia liderului comunist Kim Jong-Un lângă o rachetă în timpul unui miting împotriva rachetelor nord-coreene în Seoul, 22 martie 2012 (Jung Yeon-Je / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
24.03.2012

Japonia a declarat vineri că va instala sisteme anti-rachetă de apărare pentru a intercepta, eventual, o rachetă nord-coreeană deviată, ce va fi lansată luna viitoare, potrivit rapoartelor mass-media.

Ministrul Apărării, Naoki Tanaka a declarat pentru AFP că Japonia ar putea doborî racheta în cazul în care ameninţă ţara. "Am ordonat oficialilor să pregătească navele de război PAC-3 şi Aegis ", a spus Tanaka. PAC-3 este un lansator de rachete sol-aer.

Lansatoarele de rachete sol-aer japoneze ar fi amplasate în apropierea lanţului insulei Okinawa, a raportat AFP. Tokyo a spus că masa rachetei ar putea trece peste această regiune.

Coreea de Nord a trimis o scrisoare la Organizaţia Maritimă Internaţională a ONU, spunând că o parte din rachetă ar cădea în apele internaţionale în apropiere de China şi Coreea de Sud. Cealaltă parte va ateriza la aproximativ 120 de mile la est de Filipine.

Coreea de Nord a anunţat recent că va lansa o rachetă luna viitoare pentru a trimite un satelit în spaţiu, ceea ce a atras condamnarea pe scară largă din partea Naţiunilor Unite, Statelor Unite ale Americii, Japoniei, şi Coreei de Sud. Consiliul de Securitate ONU declarase anterior că Phenian are interdicţie de a lansa rachete indiferent de motiv.

Nordul a susţinut că lansarea rachetei este pentru a comemora 100 de ani de la naşterea lui Kim Il Sung, fondatorul ţării şi bunicul liderului actual Kim Jong Un.

Agenţia coreeană controlată de stat Central News, care foloseşte domeniul de nivel superior al Japoniei, a declarat joi că satelitul "va prezenta tehnologia spaţială [a Coreei de Nord] " şi va constitui un " măreţ eveniment de bun augur demonstrativ al voinţei neclintite" a Phenianului .

În aprilie 2009, Coreea de Nord a lansat, sub pretexte similare, o rachetă care a zburat peste Japonia, dar inofensiv, a căzut în ocean. Acest fapt a determinat Consiliul de Securitate să emită rezoluţia sa privind lansările de rachete.

Luna trecută, Phenianul şi Washington au căzut de acord ca Nordul să suspende rachetele cu rază lungă şi testele nucleare, în schimbul a 240.000 de tone de ajutor alimentar. Departamentul de Stat american a spus că lucrurile s-ar complica dacă Coreea de Nord ar lansa racheta.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat Phenianul că lansarea unei rachete ar împiedica probabil donatorii internaţionali să acţioneze pentru a ajuta ţara.

"Un astfel de act ar submina progresele diplomatice recente şi, ca efect asupra donatorilor internaţionali, ar putea agrava, probabil, situaţia umanitară în interiorul ţării", a spus el, potrivit transcrierii unui discurs rostit în Singapore vineri.

Ministrul apărării al Japoniei s-a întâlnit joi cu Ambasadorul SUA John Roos, spunând că cei doi "au reconfirmat consolidarea în continuare a cooperării Japonia-SUA, în special în problema nord-coreeană", potrivit AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor