Coreea de Nord a transportat o rachetă cu rază lungă de acţiune la o bază de lansare

Forţele nord-coreene au testat recent rachete aer-apă în largul coastei de vest a peninsulei
Forţele nord-coreene au testat recent rachete aer-apă în largul coastei de vest a peninsulei (PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2012

Coreea de Nord a transportat un obiect despre care se crede că e partea principală a unei rachete cu rază lungă de acţiune la o bază balistică din nord-vestul ţării, au declarat surse diplomatice pentru Kyodo News.

Informaţiile au fost obţinute pe baza unor imagini obţinute de la sateliţie de supraveghere.

Transportul intervine cu o zi înainte de deschiderea unui summit consacrat securităţii nucleare, la Seul, la care participă şi preşedintele român Traian Băsescu.

Probabil că este vorba de racheta care va transporta satelitul de observaţie pe care Phenianul intenţionează să îl plaseze pe orbită.

Statele Unite consideră că lansarea, programată pentru luna aprilie este doar un pretext pentru un test balistic. Phenianul susţine că vrea să plaseze satelitul pe orbită pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-sen.

Anterior săptămâna aceasta, Japonia a avertizat că îşi pregăteşte sistemele de apărare antirachetă înainte de lansarea nord-coreeană, ce ar urma să aibă loc între 12 şi 16 aprilie.

Luna trecută, Coreea de Nord a oferit un acord care implica suspendarea programului său nuclear şi de rachete cu rază lungă de acţiune, în schimbul unui ajutor alimentar american. SUA au anunţat că lansarea unei rachete ar putea pune în pericol acest plan.

Phenianul şi-a acuzat criticii să vor să îi încalce suveranitatea şi a anunţat că nu îşi va anula planurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor