FCRCHM: „Românii nu vor o enclavă etnică în inima României!”

Protestatarii din Covasna, 27 octombrie 2013.
Protestatarii din Covasna, 27 octombrie 2013. (FERENC ISZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.10.2013

"Românii nu vor accepta niciodată constituirea unei enclave etnice în inima României!" declară conducerea Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), în numele populaţiei româneşti din cele trei judeţe, la o zi după "Marele marş al secuilor" organizat duminică de UDMR.

În timp ce UDMR, declară că autonomia nu înseamnă "a lua ceva de la cineva (respectiv de la români), ci a da ceva cuiva (respectiv maghiarilor)", FCRCHM cataloghează "marşul secuilor" o manifestare ostilă şi de un antiromânism evident. Românii, care reprezintă 40% din populaţia din cele trei judeţe pentru care UDMR cere autonomie"nu doresc refacerea formulei staliniste de tristă amintire, a Regiunii Autonome Maghiare," se afirmă în comunicatul de presă remis luni de FCRCHM.

"Din toate apelurile făcute de organizatorii «marşului secuiesc», precum şi din discursurile rostite cu această ocazie, reiese clar excluderea oricărui element românesc de la acest eveniment, inclusiv a simbolurilor României, fiind etalate doar drapeluri secuieşti şi ungureşti, aşadar mesajul a fost clar: adversarul nu este doar cel declarat deschis: «puterea politică română», ci tot ceea ce este românesc. În aceste condiţii, organizatorii să nu se aştepte la simpatia românilor şi a opiniei publice oneste internaţionale faţă de această încercare de demonstraţie de forţă politică ostilă faţă de ţara şi naţiunea ai cărei cetăţeni sunt" se precizează în comunicat.

Comitetul Director al FCRCHM a reamintit UDMR că, la toate dezbaterile publice organizate în acest an pe tema regionalizării şi a reorganizării administrativ-teritoriale a României, nici un partid politic românesc, nici o formaţiune civică românească şi nici mediul academic românesc nu au susţinut sub nici o formă varianta înfiinţării unei regiuni formate din actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, informează Mediafax.

De asemenea, FCRCHM consideră îngrijorător faptul că manifestările "antistatale" organizate de UDMR se fac "deja deschis, sub coordonarea Budapestei" şi cu participarea membrilor unor mişcări extremiste ungare, care, pentru capital politic electoral îi incită inutil la proteste greşit fundamentate pe secuii români.

"Prin numărul participanţilor (care a fost mult sub aşteptările organizatorilor, circa 15.000, faţă de 100.000 declaraţi de aceştia), prin coloratura politică a organizatorilor (parteneriatul nefiresc dintre CNS, UDMR, PCM , PPMT), prin conţinutul şi mesajul discursurilor prezentate, întrega manifestare are un evident caracter electoral pentru viitoarele alegeri din Ungaria şi cele din România, fiind departe de interesele şi problemele reale ale comunităţii maghiare din România", se arată în comunicat.

De partea sa, UDMR declară că secuii din România au nevoie de mai multă autonomie iar drepturile cerute de comunitatea maghiară din România nu sunt îndreptate împotriva majorităţii.

Într-un interviu acordat RFI, deplângând faptul că legea minorităţilor este blocată de şapte ani în parlament, Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al UDMR, a declarat că UDMR pregăteşte o lege a autonomiei teritoriale:

"În momentul de faţă, noi lucrăm la un proiect de lege al autonomiei teritoriale, care va fi finalizat în două luni de zile, vom discuta şi cu ceilalţi, cei care evident sunt lângă noi, dar contează ca punctul nostru de vedere să fie clarificat şi atunci vom detalia toate elementele. Sunt în Tirolul de Sud, în alte zone, în Finlanda, exemple pozitive şi pot fi preluate, dar depinde de voinţa politică a majorităţii, e clar".

Proiectul unei regiuni de dezvoltare formată din cele trei judeţe din secuime şi trei judeţe din vestul României ar fi întrunit deja 180 de mii de adeziuni, a mai informat Boberly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor