Femei celebre şi bijuteriile lor (III)

Bijuterii ce au aparţinut actriţei Elizabeth Taylor expuse cu ocazia licitaţiei de la Christie's, New York, decembrie 2011.
Bijuterii ce au aparţinut actriţei Elizabeth Taylor expuse cu ocazia licitaţiei de la Christie's, New York, decembrie 2011. (Slaven Vlasic / Getty Images)

Bijuterii de „O mie şi una de nopţi” pentru Elizabeth Taylor

Îndrăgita actriţă de origine britanică Elizabeth Taylor, care a făcut ca din viaţa şi cariera ei să se scrie topuri întregi timp de aproape 70 de ani, ne-a părăsit la 23 martie 2011. Familia hotărăşte ca între 13-16 decembrie 2011 să fie scoase la licitaţie colecţia sa de bijuterii, rochii purtate în diferite filme, lucruri personale, obiecte de artă etc.

Licitaţia de bijuterii a durat 4 zile încheindu-se cu încasări de peste 150 milioane de dolari, bani care au mers o parte către fundaţia înfiinţată de ea - AIDS Foundation - iar restul au rămas familiei, printre care s-a numărat şi ultimul soţ Larry Fortensky ce a primit 850.000 de dolari.

Frumoasa actriţă cu ochi violeţi a avut un număr impresionant de bijuterii, dintre care o mare parte au fost oferite de către bărbaţii cu care a fost căsătorită.

Dintre toate piesele ce le deţinea, Liz avea o afecţiune specială pentru piesele cumpărate de Mike Todd şi Richard Burton pentru ca ei au fost după cum spune actriţa, două dintre „cele trei mari iubiri din viaţa mea”, a treia iubire fiind bijuteriile, iubire despre care a scris şi o carte intitulată ‚„Povestea mea de dragoste cu bijuteriile”. Aici îşi descrie adoraţia ce o avea pentru bijuterii, cât şi faptul că toate acestea deţineau pentru ea o importanţă şi o semnificaţie aparte, fiind toate legate de anumite evenimente însemnate din viaţa ei. Motivul care a determinat-o să scrie această carte nu este altul decât acela că dorea să împărtăşească şi cu restul lumii minunăţia colecţiei sale private de bijuterii. Ea le considera mici opere de artă, pe care le privea şi conserva, neconsiderâdu-se proprietara lor. Colecţia cuprindea briliante, smaralde, diamante, rubine, perle, safire ce se regăsesc în brăţări, coliere, cercei, pandantive, inele etc.

Licitaţia a avut loc la NEW YORK, la celebra casă de licitaţie CHRISTIE’ S, de unde Richard Burton i-a cumpărat lui Taylor în timpul căsniciei câteva bijuterii devenite celebre datorită nu numai valorii ce o reprezentau ci şi a faptului că veneau de la case princiare.

În anul 1956, Elizabeth era în proces de divorţ cu al doilea soţ, Michael Wilding, când producătorul Michael Todd – ce urma sa-i devină al treilea soţ - o surprinde cu un enorm diamant de 29,4 carate. Acest gest a impresionat-o enorm pe actriţă, iar producătorul declara în presă cu ocazia căsătoriei, pe 2 februarie 1957, „nu am ajuns la 30 de carate dar sunt numai 29 de carate şi jumătate”. Liz a numit acest diamant „mica pistă de patinaj”. Tot de la el, Liz capătă şi o „tiară” (diademă), cu numeroase diamante. Căsătoria cu Todd a durat 13 luni, deoarece acesta a murit într-un accident aviatic.

Când s-a căsătorit cu Richard Burton în anul 1964 ea purta o spectaculoasă broşă, de la Casa Bulgari, alcătuită dintr-un smarald de 18,61 de carate înconjurat de briliante. Pentru această ceremonie actriţa a apelat la designerul Irene Sharaff (aceeaşi care a confecţionat costumele pentru filmul Cleopatra), care a îmbrăcat-o într-o rochie din chiffon galben: pe această rochie broşa sărea mult în evidenţă. În timpul turnării filmului „Cleopatra”, ce a avut loc la Roma, Burton şi-a demonstrat marea lui dragoste pentru ea oferindu-i alte câteva bijuterii impresionante.

În anul 1969 de Ziua Îndrăgostiţilor Richard Barton o surprinde pe Liz cu celebra perlă „La Peregrina”, de 50 de carate, ce aparţinuse reginei Mary I a Angliei. La licitaţie „La Peregrina” a fost adjudecată pentru 11 milioane de dolari.

În anul 1972 când actriţa împlineşte 40 de ani, Burton îi oferă cadou un pandantiv cu diamantul numit TAJ MAHAL ce aparţinuse casei regale indiene din sec.17. Diamantul era răsfăţat pe un lanţ de aur Cartier cu numeroase rubine.

O altă piesă spectaculoasă este şi diamantul „TAYLOR-BURTON” ce este de fapt un colier cu o cascadă de diamante de format pară, având în centru acest imens diamant de 69,42 de carate. Tot de la Burton primeşte şi un inel cu un diamant de 33 de carate, cunoscut sub numele de diamantul KRUPP, pe care actriţa îl purta zilnic.

La licitaţie au apărut spre vânzare smaralde ce au aparţinut ducesei Vladimir a Rusiei, cât şi diferite obiecte executate de casa Bulgari cum ar fi coliere şi braţări cu diamante şi smaralde montate în aur, datând din anul 1961. Lista poate continua, dar din păcate, persoanele ce s-au putut bucura, timp de 4 zile, de vizionarea pe viu a acestei colecţii de bijuterii minunate, au fost doar cele care au putut participa la licitaţie.

LIZ TAYLOR a avut parte de bijuterii spectaculoase, ce au venit să întregească frumuseţea chipului şi a talentului său. A avut parte de o viaţă tumultoasă, atât cu părţi bune cât şi rele, peste care a trecut cu fruntea sus, dar nu trebuie să uităm faptul că era un om darnic, care se gândea şi la greutăţile celorlalţi făcând multe acte de caritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură