Femeile deţin cheia reîntoarcerii lui DSK în politica franceză

Fostul sef al FMI,  Dominique Strauss-Kahn.
Fostul sef al FMI,  Dominique Strauss-Kahn. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Revenirea politică a lui Dominique Strauss Kahn (DSK) după o spectaculoasă răsturnare de situaţie în procesul său, are de trecut de unele obstacole, unele mai grele decât altele, scrie Financial Times în ediţia de duminică.

Prima dintre ele priveşte calendarul. Partidul Socialist a demarat un nou proces de alegeri primare pentru prezidenţialele de anul viitor. În condiţiile în care data limită de depunere a candidaturilor este 13 iulie, iar următoarea apariţie a lui DSK în instanţă este programată pentru data de 18 iulie, nu este sigur dacă se va renunţa la acuzaţiile împotriva sa până la acea dată.

Calendarul ar putea fi însă modificat pentru a-i permite lui Strauss-Khan să poată candida dacă este liber şi doreşte, iar François Hollande (unul dintre posibilii candidaţi importanţi după ieşirea din scenă a lui Strauss-Kahn) a sugerat că aşa ar trebui făcut. Este însă posibil să nu se întâmple aşa.

Loialitatea politică este o altă problemă. Nu a trecut decât o săptămână de când lidera socialistă Martine Aubry şi-a anunţat candidatura, umplând golul lăsat de Strauss-Khan. Mai mult, Aubry a primit sprijin de la persoane din anturajul lui Strauss-Kahn, inclusiv de la mâna sa dreapta, Jean-Christophe Cambadelis, în timp ce alţi susţinători ai lui DSK au preferat să-l sprijine pe Hollande.

Pe de altă parte, chiar dacă îşi spală reputaţia şi se întoarce în Franţa, imaginea lui Strauss-Kahn este grav pătată, şi nu doar din cauza imaginilor crude care l-au surprins încătuşat, obosit şi neras.

Mai important este faptul că în timpul petrecut de Strauss-Kahn în închisoare, tabuul tradiţional privind viaţa privată a politicienilor, îndelung respectat de către mass-media franceze, a fost încălcat. Apetitul sexual al lui DSK, care a mers mult dincolo de normele liberale franceze privind seducţia, a apărut peste tot în presă şi a făcut o impresie negativă asupra multor alegătoare, care se vor dovedi acum cele mai reticente în a-l vota.

Afacerea DSK a deschis o mare dezbatere în Franţa cu privire la atitudinile machiste ale bărbaţilor care deţin puterea, atât în politică cât şi afaceri.

Din punct de vedere politic, cu toate acestea, mulţi susţinători ai stângii văd în continuare în Strauss-Kahn un adversar redutabil împotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy. În plus, chiar şi adversarii îi recunosc lui DSK abilităţile economice de care ţara are acum serios nevoie.

Alţii cred însă cu tărie că DSK ar trebui să îşi abandoneze ambiţiile dat fiind că va trebui să poarte o luptă dificilă pentru a-şi restabili o reputaţie pătată. În aceste condiţii, chiar şi carisma sa ar putea să nu fie de ajuns.

Decizia finală poate veni de la un pact făcut de Strauss-Khan cu Aubry în oraşul marocan Marrakech, unde DSK deţine o casă de lux. Ambii politicieni s-au angajat să nu se lupte între ei şi să susţină candidatul cel mai în măsură să-l învingă pe Sarkozy. Înainte de data de 14 mai, Strauss-Kahn era acel candidat. Astăzi, pare mult mai probabil să fie vorba de Aubry.

Această concluzie are ataşată şi o ironie finală, căci este posibil ca exact consecinţele ultime ale atracţiei fatale ale lui DSK faţă de femei să dea Franţei prima femeie preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe