Femeile sunt supuse riscului de accident cerebral mai mult decât bărbaţii

. (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)
Flori Mladin
08.02.2014

Femeile de toate vârstele sunt mai dispuse să facă accident vascular cerebral decât bărbaţii şi din această cauză ar trebui să-şi monitorizeze regulat tensiunea arterială, afirmă noile recomandări ale Asociaţiei cardiologilor americani, publicate în revista medicală Stroke.

Femeile sunt, de asemenea, expuse unui număr mai mare de factori de risc care favorizează atacul cerebral, ca de exemplu migrenele, depresia, diabetul şi aritmia cardiacă, potrivit aceloraşi recomandări.

Accidentele vasculare cerebrale sunt pe locul trei într-o listă privind cauzele de mortalitate în rândul femeilor, după maladiile cardiace şi cancer, pe când în rândul bărbaţilor, accidentele cerebrale constituie a cincea cauză de mortalitate.

Totodată, femeile se confruntă cu riscuri specifice, legate cu sarcină şi de folosirea unor hormoni, cum sunt cei prezenţi în pilulele contraceptive, a specificat Cheryl Bushnell, profesor asociat de neurologie la Centrul medical Wake Forest, din Winston-Salem (Carolina de Nord), care a fost conducătorul grupului de experţi ce a formulat aceste recomandări.

Noul ghid cu recomandări, care a fost publicat în Statele Unite, arată importanţa mare pe care o are monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, în special în rândul femeilor tinere, atunci când acestea doresc să ia pilule contraceptive sau să rămână însărcinate.

Femeile au aceleaşi simptome înaintea unui accident vascular ca şi bărbaţi: amorţirea bruscă sau slăbirea braţului, dificultăţi de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor pe care le spune o altă persoană. Totuşi, conform autorilor ghidului atrag atenţia că simptomele unui atac cerebral pot fi mai subtile în cazul femeilor. Acestea pot avea dificultăţi de exprimare sau pot pierde legătura cu realitatea înconjurătoare, în cazul unui accident vascular.

Atacul cerebral are loc atunci când un vas de sânge din creier este obstrucţionat de un cheag sau se sparge, provocând astfel distrugerea ţesuturilor cerebrale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor