Ferma de oameni: mii de belaruşi ies pe străzi împotriva “legii paraziţilor”

În cel mai mare protest stradal din ultimii câţiva ani în Belarus, mii de persoane au protestat împotriva unei taxe care obligă şomerii să plătească statului o sumă anuală pentru acoperirea taxelor pierdute. Ţara este cuprinsă de recesiune din 2015.
Protest împotriva legii “paraziţilor sociali” în capitala belarusă Minsk, 17 februarie 2017.
Protest împotriva legii “paraziţilor sociali” în capitala belarusă Minsk, 17 februarie 2017. (Captură Foto)

Aproximativ 2.000 de cetăţeni belaruşi au organizat vineri unul dintre cele mai mari proteste ale ţării din ultimii ani, dorind să îşi exprime opoziţia faţă de o lege care impune o taxă asupra celor care nu au un loc de muncă permanent.

Cunoscută sub numele de „legea împotriva paraziţilor sociali”, aceasta cere ca persoanele care lucrează mai puţin de 183 de zile pe an să plătească guvernului o compensaţie de 250 de dolari pentru taxele pierdute.

Legislaţia a intrat în vigoare în 2015 şi a fost respinsă de publicul belarus, într-un moment în care mulţi se chinuie să supravieţuiască după mai bine de doi ani de recesiune economică.

Protestele de asemenea amploare sunt rare în fosta republică sovietică, condusă din 1994 de preşedintele Alexander Lukaşenko, care s-a descris ca fiind „ultimul dictator al Europei”.

„Nu voi plăti (taxa). Este absurd, o întoarcere la sistemul feudal”, a declarat Mihail Gutuiev, care a rămas fără un loc de muncă de când şi-a pierdut slujba ca agent de vânzări.

El şi alţi manifestanţi s-au adunat în principala piaţă din capitala Minsk şi au afişat pancarte pe care erau scrise slogane precum „Preşedintele este principalul parazit”.

Urmărind să îmbunătăţească relaţiile cu UE şi să reducă dependenţa Belarusului de Rusia, Lukaşenko a luat în considerare apelurile Occidentului pentru a manifesta o toleranţă mai mare faţă de opoziţia politică.

Ţara se află în recesiune din 2015 datorită unei scăderi a preţurilor la petrol şi contaminării produse de criza economică din Rusia învecinată, cele două economii fiind puternic legate între ele. Mulţi belaruşi lucrează în Rusia pentru a trimite bani acasă.

În Belarus, cei care sunt înregistraţi în mod oficial ca şomeri sunt scutiţi de la prevederile legii, dar persoanele neînregistrate, precum şi liber profesioniştii, gospodinele sau gospodarii, precum şi cei care lucrează în străinătate trebuie să plătească taxa anuală către guvern.

Persoanele care se înregistrează oficial ca şomeri trebui să execute servicii comunitare pentru suma de 10 dolari pe lună, astfel că majoritatea celor care nu au un loc de muncă se înregistrează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe