Stoltenberg: NATO îşi va mări prezenţa maritimă în Marea Neagră

NATO a anunţat noi planuri pentru a-şi creşte prezenţa în Marea Neagră, într-o mişcare ce va atrage aproape sigur iritarea ruşilor.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut anunţul joi într-un comunicat adresat reporterilor, după o întâlnire a blocului militar la sediul său din Bruxelles.

În timpul întâlnirii, Stoltenberg a declarat că statele membre “au căzut de acord asupra a două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă maritimă crescută a NATO în Marea Neagră pentru îmbunătăţirea pregătirii, pentru exerciţii şi pentru conştientizarea situaţională, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când acestea operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre”.

Stoltenberg a declarat că NATO îşi va dezvolta forţele militare în marea cu importanţă strategică, unde este situată una dintre flotele maritime ruseşti. Totuşi, el a susţinut că mişcarea “nu urmăreşte sub nicio formă să provoace vreun conflict sau să amplifice tensiunile”.

Luând cuvântul joi, preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că NATO afectează pacea şi securitatea globală prin tentativele sale continue de a “atrage” Moscova într-o confruntare militară.

Putin a declarat membrilor seniori ai Serviciului Federal rus pentru Securitate (FSB) că securitatea globală “nu s-a îmbunătăţit, ci din contră, multe dintre ameninţările existente au devenit tot mai serioase” ca urmare a mişcărilor NATO.

“Nou declarata misiune oficială [a NATO] de a intimida Rusia”, este o astfel de ameninţare, a afirmat Putin, făcând aparent referire la recenta comasare a forţelor militare ale alianţei militare vestice în apropierea frontierelor ruseşti. “De fapt, ei ne provoacă în mod constant, încercând să ne atragă într-o confruntare”.

Membrii NATO “îşi continuă eforturile de a interfera cu problemele noastre interne, urmărind să destabilizeze ordinea socială şi politică din Rusia”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Tensiunile dintre Rusia şi NATO s-au amplificat puternic datorită presupusului rol jucat de Moscova în conflictul separatiştii continuu din estul Ucrainei.

Alianţa militară vestică a suspendat legăturile sale cu Rusia în 2014 după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, printr-un referendum nerecunoscut de Kiev şi aliaţii săi vestici.

De atunci, NATO a desfăşurat trupe şi echipamente militare suplimentare în apropierea frontierelor ruseşti pentru a exercita presiune asupra Moscovei, motivându-şi mişcările în zonă prin ceea ce susţine că ar fi ameninţări privind agresiunea rusească.

Rusia a promis că va lua măsuri nespecificate pentru a răspunde la activităţile intensificate ale NATO.