Festivalul de la Berlin: "Poziţia Copilului”, trofeul Ursul de Aur pentru Cel mai bun film

Regizorul Călin Peter Netzer şi producătoarea Ada Solomon - premiul Ursul de aur pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2013, pentru pelicula "Poziţia Copilului"
Regizorul Călin Peter Netzer şi producătoarea Ada Solomon - premiul Ursul de aur pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2013, pentru pelicula "Poziţia Copilului" (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
17.02.2013

În cadrul celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, pelicula "Poziţia copilului" ("Child's Pose"), regizată de Călin Peter Netzer, a câştigat sâmbătă seară trofeul Ursul de Aur.

Juriul acordase aceluiaşi film anterior, vineri seară, Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticii (FIPRESCI) în cadrul Festivalului de la Berlin.

Agenţia de informaţii financiare Bloomberg anunţase sâmbătă că pelicula era considerată favorită în cursa pentru câştigarea trofeului Ursul de Aur, după ce jurnalista Catherine Hickley a alcătuit un Top 3 al celor mai bune pelicule de la Berlin, iar "Poziţia copilului" a primit cea mai mare notă (trei stele şi jumătate) în acest clasament.

După filmele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010), "Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer.

Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer au realizat scenariul peliculei, iar rolurile principale au fost interpretate de Luminiţei Gheorghiu şi de Bogdan Dumitrache, alături de care mai apar Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Trofeul a fost primit de regizorul Călin Peter Netzer şi de producătorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, care a fost preşedintele juriului acestei ediţii a Festivalului de Film de la Berlin.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat între 7 şi 17 februarie, iar din juriul competiţiei au făcut parte Wong Kar Wai (preşedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen şi Ellen Kuras.

Cel mai bun din 19 filme

Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România.

"Poziţia copilului", care s-a aflat în competiţia oficială a prestigiosului festival alături de alte 18 filme, a avut proiecţia oficială la Berlin în data de 11 februarie şi va rula pe marile ecrane din România începând din 8 martie.

Emoţionat, regizorul român Călin Peter Netzer a declarat, la scurt timp după ce a primit trofeul Ursul de Aur, pe scena festivalului:

"Voi încerca să spun ceva, deşi am rămas fără cuvinte. Mulţumesc Berlinalei că ne-a invitat aici, mulţumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar şi lui Răzvan Rădulescu, cu care am scris scenariul acestui film".

"Sunt mai obişnuită să fiu o luptătoare decât să câştig. Mulţumesc actriţei noastre principale, Luminiţa Gheorghiu, acest premiu este în mare parte şi premiul ei. Desigur, îi mulţumesc lui Călin Peter Netzer care a făcut acest film", a declarat şi Ada Solomon, producătoarea peliculei.

"Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România. Le mulţumesc şi celor care nu au crezut în noi, care nu ne-au susţinut, pentru că ne-au făcut să devenim mai puternici şi mai hotărâţi", a mai spus Ada Solomon, care şi-a încheiat discursul mulţumind femeilor puternice din România, femeilor care lucrează în industria cinematografică, dar şi Berlinalei, un festival pe care îl consideră "un atelier de talente", a mai precizat Ada Solomon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor