Festivalul Filmului Politic în premieră în România. “ Românii au o educaţie politică extrem de precară” (Moscu Copel, director Festival)

Afisul Festivalului International al Filmului Politic- Cinepolitica
Afisul Festivalului International al Filmului Politic- Cinepolitica (cinepolitica.ro)

Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic, aflat la prima sa ediţie inaugurează în aceste zile (11-21 iunie 2012) festivalul de gen din România.

Până acum au avut loc la Muzeul Ţăranului Român, la secţiunea specială filme precum: ”Z” (1969) – laureat cu Premiul Juriului şi premiul de interpretare la Cannes, cu Oscar de montaj şi ”Stare de asediu” (1972). La secţiunea specială Omul politic a avut loc în premieră „Coriolanus” (2011, Ralph Fiennes) şi „Il Divo” (2008, Paolo Sorrentino).

Miercuri, 13 iunie, la Studioul Horia Bernea, a avut loc evenimentul Remember: 13-15 iunie 1990, în cadrul căruia a fost difuzat filmul-document ”Piaţa Universităţii – România”, în regia lui Sorin Iliesiu, Vivi Drăgan Vasile şi Stere Gulea. Documentarul prezintă în 72 de minute mitingul din Piaţa Universităţii din Bucureşti din iunie 1991 şi represiunile brutale ale guvernului şi ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor. Imaginile sunt rare, multe înregistrate de amatori, spectatorii având ocazia să vadă o latură a întâmplărilor diferită de versiunea oficială a TVR.

Pe lângă cele două secţiuni destinate exclusiv filmelor – cea competitivă, ce reuneşte 12 lungmetraje politice recente (de ficţiune şi documentare), din întreaga lume, care concurează pentru două mari premii (Trofeul Cinepolitica şi Premiul Special Cinepolitica), şi cea necompetitivă, destinată unor producţii celebre, prezentate şi premiate în numeroase festivaluri internaţionale –, Cinepolitica îi va delecta pe bucureşteni cu o serie de programe speciale, dar şi cu dezbateri, master class-uri şi wokshop-uri tematice.

Scopul festivalului este în primul rând cultural şi educativ.

“Publicul are nevoie de aşa ceva”, a declarat pentru Epoch Times România, directorul Festivalului, regizorul de film Moscu Copel, prof. dr. la UNATC Bucureşti.

“ Românii au o educaţie politică extrem de precară. Asta se vede chiar la reprezentanţii lor de bază din Parlament. Sunt oameni extrem de slab pregătiţi din punct de vedere politic.

Pe de altă parte trebuie explicat publicului şi ce se întâmplă în interiorul zonei politice, care e formată din oameni reali, oameni care ar trebui să fie în slujba lor. Asta e scopul omului politic- să-i slujească pe ceilalţi. E o misiune. Lucrurile astea trebuie explicate şi înrădăcinate în conştiinţa fiecăruia, că fiecare să ştie ce să ceară omului politic. Pentru asta facem acest festival, care e un fel de şcoală politică de vară, neavând nici un fel de orientare politică. E la modul cel mai plăcut ca prin film să prezentăm acest lucru”, a mai spus profesorul Copel.

Organizat sub deviza Singura noastră politică este cea a cinematografului! şi sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România, Cinepolitica este un festival cu multiple scopuri culturale şi educaţionale: să devoaleze şi să reveleze publicului mecanismele politice prin intermediul artei cinematografice, să aducă un omagiu tuturor cineaştilor lumii care au avut şi/sau au de suferit din cauza opţiunilor ideologice sau stilistice din filmele lor, să genereze discuţii şi dezbateri despre subiecte politice de interes general, să promoveze cineaşti politici importanţi din întreaga lume şi să prezinte publicului românesc cele mai recente tendinţe ale cinematografului mondial.

Festivalul este destinat cu precădere publicului cinefil, pasionat de artă cinematografică, indiferent de tematică abordată în filme, persoanelor interesate de politică, naţională şi internaţională, precum şi de istoria recentă, tinerilor dornici să afle mai multe despre lumea în care trăiesc, dar şi despre modul în care o pot schimba, publicului specializat (studenţi – în special de la Film, Arte şi Studii Politice – şi persoane care activează într-un mediu audio-vizual), Cinepolitica se doreşte a fi o gură de aer proaspăt în peisajul festivalurilor de film organizate anual în Capitală.

Secţiunea concurs Competiţia Internaţională se va deschide sâmbăta, la Cinema Studio.

Vineri 15 iunie, va avea loc (Cinema Studio) proiecţia ”The Lady”/”Doamna” (Franţa- Marea Britanie, 2011), de Luc Besson.