Festivalul Internaţional de Teatru FEST(IN) marchează întoarcerea Teatrului Nottara acasă. Programul complet al festivalului

Între 10-22 octombrie, ediţia de anul acesta al FEST(IN) va avea loc pe Bulevard. Pe Magheru nr. 20, adică chiar acasă la Teatrul Nottara.
FEST(IN) pe Bulevard- Afişul Festivalului Internaţional de Teatru de la Teatrul Nottara
FEST(IN) pe Bulevard- Afişul Festivalului Internaţional de Teatru de la Teatrul Nottara (festinpebulevard.ro)

„Din fericire, criza familiei Teatrului Nottara pare a lua sfârşit. Întoarcerea în sediul de pe Magheru înseamnă cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla”, a declarat managerul teatrului, Marinela Ţepuş, amintind de expertiza total neprofesionistă în care s-a pus bulina roşie care se află de 20 de ani pe clădirea teatrului, deşi imobilul nu se încadrează la clasa I de risc seismic.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului trebuie privită ca o provocare culturală. Spectacol, artă, patrimoniu cultural, tradiţii locale, mass-media, etc, totul este acolo; tematica lui fiind extrasă din realităţile cotidiene.

Secţiunile principale vor avea caracter competitiv, iar sistemul de acordare a premiilor va fi unul flexibil şi interactiv, cu implicarea directă a publicului cunoscător, se spune într-un comunicat al Festivalului.

Bulevardul COMEDIEI

Pentru că 70% dintre spectatorii bucureşteni (conform unui recent sondaj de opinie IMAS) doresc să vadă comedie pe scena teatrului, secţiunea Bulevardul Comediei se menţine. Ea cuprinde 7 spectacole cu mare succes la public, semnate de mari creatori, cu trupe ale teatrelor din Bucureşti, Arad, Brăila, Chişinău, Constanţa, Timişoara.

Premiere în FEST(IN):

5 spectacole în registre tematice diferite, cele mai recente producţii ale Teatrului Nottara, semnate de autori, regizori şi artişti de anvergură internaţională.

Spectacole- LECTURĂ:

3 noi piese din dramaturgia maghiară, ale unor scriitori foarte apreciaţi, care se înscriu în tematica Crize de familie.

Crize de familie (Secţiunea Competitivă I)

11 spectacole care atrag atenţia asupra mecanismelor care macină instituţia familiei, susţinute de teatre din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Maribor (Slovenia), Olomouc (Cehia) şi Târgovişte. La Sala Studio George Constantin.

NETA (New European Theatre Action) (Secţiunea Competitivă)

Nou apărută în Festival, secţiunea NETA cuprinde 5 spectacole ale unor teatre din reţeaua de festivaluri NETA: România, Kosovo, Bulgaria, Serbia şi Croaţia.

Evenimente

Secţiunea cuprinde colocvii-dezbatere, evenimente stradale, lansări de carte de teatru, expoziţii de fotografii, o seară cehă. Tot aici, secţiunea În memoriam este dedicată unor mari artişti dispăruţi: Emil Hossu, George Alexandru, Ştefan Radof şi Corneliu-Dan Borcia.

Secţiunea Multi Art EXIT- un eveniment unic în Europa- festival de teatru pentru persoane private de libertate. Aici, deţinuţii primesc un rol şi urcă pe scenă. Ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, festivalul este programat în zilele de 23 şi 24 noiembrie. Se încearcă astfel generarea unei atitudini de reconsiderare a relaţiei penitenciarului cu societatea.

Ediţia a IV-a este „mai internaţională ca oricând”, cu 6 spectacole din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Kosovo, Serbia, Slovenia şi o producţie a Teatrului Nottara montată de Ljupco Gjorgievski, un premiat regizor din Macedonia.

Teatrul Naţional Sloven Maribor, care participă în festival cu „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, vine pentru prima dată în România.

Jiri Trnka din Cehia, regizorul spectacolului „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”, care se va juca în Festival, la secţiunea Crize de familie, a fost prima oară în România cu spectacolul „Amalia respiră adânc”, care s-a jucat pe Naţionalul ieşean.

O altă piesă în premieră- „O poveste foarte simplă”- a regizorului macedonean Ljupco Gjorgievski este o poveste de iubire care vorbeşte despre sensul existenţei umane şi despre valorile uitate, care odată descoperite îl poate salva pe om de el însuşi.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard marchează de fapt întoarcerea oficială acasă şi care va cuprinde 31 de reprezentaţii în 13 zile, în perioada 10-22 octombrie 2016. Deşi mai este (aproape) o lună până la începerea evenimentului, pentru două dintre spectacole nu mai sunt bilete disponibile. Este vorba despre „Trei nopţi cu Madox” de Matei Vişniec, regia: Mihai Lungeanu şi „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, regia: Vlad Zamfirescu. (Acestea vor mai fi programate şi la începutul lunii octombrie, chiar înainte de începerea festivalului, pentru doritorii care nu au apucat să cumpere bilete.)

Puteţi consulta aici Programul Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard

Informaţii despre spectacole găsiţi pe www.festinpebulevard.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură