Filat: Ministerul Sănătăţii să vină cu explicaţii în cazul epidemiei de tuberculoză

(photos.com)
Tatiana Chiriac
27.02.2012

Vlad Filat a anunţat că va cere Ministerului Sănătăţii să vină cu un raport în legătură cu cazul de la Crihana Veche din r. Cahul unde aproape jumătate dintre elevii şcolii internat din sat au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, iar conducerea instituţiei de învăţământ a încercat să muşamalizeze cazul.

Copiii s-au molipsit de la un coleg care şi-a petrecut vacanţa acasă. Deşi dădea semne clare de boală după ce a revenit la studii, personalul medical nu l-a consultat. Iar atunci când au depistat cazul, au încercat să-l ascundă. Mai mult, ei nu au informat nici măcar Ministerul Sănătăţii, deşi erau obligaţi să o facă.

Băiatul a fost adus de la internatul de copii din satul Crihana Veche, raionul Cahul. "Când am început să-l mai descos, s-a aflat că el demultişor tuşea. Persoanele din jur n-au atras atenţia şi iată rezultatul", a comunicat Lidia Morgoci, şefa Secţiei pentru copii, Spitalul de ftiziopneumologie.

Chiar dacă băiatul dădea semne de boală, personalul medical de la internat nu l-a consultat. În consecinţă, alţi 17 copii au fost contaminaţi cu tuberculoză. Şi nici ei nu sunt izolaţi.

Reprezentanţii şcolii internat au încercat să ascundă cazul şi să nege că aproape jumătate dintre copii au fost infectaţi.

"Sunt obligaţi nu doar să informeze, dar să facă şi un raport, o notă informativă referitor la caz deosebit. Dacă este vorba că 17 copii au fost contaminaţi de unul care nu a fost depistat la timp şi prea târziu a fost dus la tratament într-o instituţie specializată, este o încălcare gravă", a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Deşi autorităţile nu recunosc că Moldova se confruntă cu o epidemie de tuberculoză, astăzi au mai fost semnalate încă şase astfel de focare, de data aceasta în comuna Budeşti, municipiul Chişinău. Primarul de aici susţine că focare de tuberculoză există în toate localităţile din ţară şi că ar trebui ca legislaţia să fie modificată, iar bolnavii de TBC să fie obligaţi să se trateze. El mai spune că bolnavii sunt monitorizaţi în permanenţă, pentru că suferă de o formă deschisă a bolii şi i-ar putea uşor infecta pe cei din jur.

"Urmează ca Ministerul Sănătăţii să facă evaluarea necesară şi să vină cu informaţii probate nu cu unele spuse într-un loc sau altul şi eu cred că zilele următoare va fi făcută în primul rând această evaluare", a declarat Filat.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire se înregistrează în mediul rural. Anul trecut au fost înregistraţi 107 bolnavi de tuberculoză la 100.000 de oameni, pe când nivelul admisibil este de doar un bolnav.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor