Filat: Moldova are nevoie de SUA pentru a continua parcursul european

Vlad Filat, preşedintele PDL din Republica Moldova
Vlad Filat, preşedintele PDL din Republica Moldova (Epoch Times România)

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a avut în SUA o întâlnire de lucru cu Lyn Debevoise, director pentru Europa de Est al Consiliului de Securitate Naţională al SUA. Tema discuţiei a vizat provocările în domeniul securităţii Republicii Moldova, în contextul evenimentelor din Ucraina, şi acţiunile de viitor în acest sens, informează Moldpres.

Potrivit unui comunicat de presă al PLDM, interlocutorii s-au referit şi la sprijinul acordat de SUA pentru asigurarea stabilităţii în regiune şi, implicit, în Republica Moldova.

De asemenea, Vlad Filat a vizitat Institutul Republican Internaţional (IRI), unde a susţinut un discurs în faţa unui grup de diplomaţi, experţi în domeniul securităţii în Europa de Est şi manageri de programe din cadrul organizaţiilor active în această regiune.

Vlad Filat a declarat că vizita pe care o întreprinde în SUA este direct legată de aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

„Sunt aici, astăzi, pentru că ne legăm speranţele de Statele Unite şi de rolul de lider puternic pe care îl au SUA în regiunea noastră. Avem nevoie de sprijinul SUA în efortul de a ne păstra independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, dar şi de a ne decide propriul curs de dezvoltare, fără constrângeri din afară. Avem nevoie de Statele Unite ale Americii pentru a continua parcursul nostru european”, a spus Vlad Filat.

Referindu-se la realizările înregistrate în calea europeană, liderul PLDM a specificat că Republica Moldova este singura ţară din cadrul Parteneriatului Estic cu un guvern de coaliţie, iar aceasta, în parte, a asigurat reuşita reformelor.

În contextul evenimentelor din Ucraina, liderul PLDM a subliniat că scrutinul de duminică va constitui un moment critic, iar Occidentul trebuie să fie gata să sprijine guvernul de la Kiev în perioada imediat următoare.

Vlad Filat întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 18-24 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe