Filat: Republica Moldova va importa curent electric la tariful vechi

Vlad Filat (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
01.04.2012

Pe 1 aprilie expiră contractele de import pentru energie electrică din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan. Până acum exportatorii au cerut o majorare a preţului cu peste 20 la sută.

Însă în urma convocării unei şedinţe pe tema importului de electricitate, premierul Vlad Filat a anunţat că vom importa curent electric la vechiul tarif până va fi negociat un nou contract cu exportatorii din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan.

Potrivit premierului, "majorarea de preţ pe care au solicitat-o furnizorii de 20% este inacceptabilă şi reprezentanţii instituţiilor responsabile de negocieri au înţeles acest lucru. Negocierile nu sunt uşoare, fiindcă, dacă mergeam pe formula să acceptăm majorarea tarifului, contractul era semnat deja. Sarcinile pe care le-am transmis către autorităţi este să nu fie majorat tariful".

În acelaşi timp şi Silvia Radu, preşedintele Gas Natural Fenosa a menţionat ca "necesităm ceva timp ca să semnăm acele acorduri. În speranţa că vom reuşi şi cred că avem aceeaşi înţelegere între toţi actorii pieţii, de aceea nu cred că vor fi mari probleme. Nu este vorba despre majorare maximă sau minimă, ci despre obţinerea celui mai rezonabil preţ posibil".

Mai mult, prim-ministrul a dat asigurări că moldovenii nu vor avea de suferit, chiar dacă pe 1 aprilie expiră contractul de import al energiei electrice, iar curentul va fi livrat în continuare la parametrii necesari.

Precizăm că contractele semnate anul trecut şi care expiră pe 1 aprilie, prevăd un preţ de 6,1 cenţi pentru un kilowatt. Iar exportatorii cer deja un tarif de 7,3 cenţi, însă nici autorităţile, nici administraţia reţelelor electrice de distribuţie din ţară nu vor să accepte o majorare a preţului de import.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor