Vlad Filat: România poate furniza 30% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova

Vlad Filat (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2012

Premierul Vlad Filat a declarat, sâmbătă, că Republica Moldova trebuie să-şi diversifice sursele de achiziţionare a energiei electrice pentru a nu mai depinde de actualii furnizori, iar România ar putea să furnizeze 30% din necesarul de energie electrică.

În cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic, Vlad Filat a solicitat instituţiilor implicate să identifice surse alternative de achiziţionare a gazului şi energiei electrice, astfel încât să nu fie majorate preţurile pentru consumatorii finali, informează Publika.md.

"Avem comunicare foarte bună cu partenerii noştri români şi avem posibilitatea să cumpărăm de la ei energie electrică la un preţ mai bun. România poate furniza 30 la sută din consumul de energie electrică al Republicii Moldova", a spus Filat.

Premierul a subliniat că Republica Moldova trebuie să-şi diversifice sursele de achiziţionare a gazului şi a energiei electrice, pentru a nu mai fi dependentă de furnizorii actuali.

De asemenea, Vlad Filat a solicitat autorităţilor implicate în construirea gazoductului Ungheni-Iaşi să respecte termenele de realizare a acestui proiect.

Potrivit presei de la Chişinău, principalii furnizori de energiei electrică, Centrala de la Cuciurgan - care este situată în regiunea transnistreană şi aparţine companiei ruse Inter RAO EES - şi compania ucraineană Power Trade, ar putea majora tariful cu aproximativ 20%, de la 1 aprilie.

În prezent, Republica Moldova cumpără de la cei doi furnizori peste 75% din necesarul de energie electrică. Guvernul negociază cu cele două companii păstrarea tarifului actual.

La 28 martie, la Moscova va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie al Gazprom, în cadrul căreia va fi semnată prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de încă trei luni, la un preţ mai mic decât până acum. În primul trimestru al lui 2012, Republica Moldova a importat gaz din Federaţia Rusă la preţul de 400 dolari pentru mia de metri cubi. Contractul privind livrarea gazelor a expirat la 31 decembrie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor