Filmul excentric "Everything Everywhere All at Once" domină premiile Oscar

Statuete Oscar
Statuete Oscar (Matt Sayles/A.M.P.A.S./Getty Images)
D.B.
13.03.2023

"Everything Everywhere All at Once" a câştigat duminică râvnitul trofeu pentru cel mai bun film la ceremonia Premiilor Oscar 2023, Hollywood-ul îmbrăţişând o poveste ciudată despre o familie chinezo-americană care îşi rezolvă problemele în mai multe dimensiuni.

Potrivit Reuters, filmul a obţinut şapte premii în total: Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă în rol principal (Michelle Yeoh), Cel mai bun actor în rol secundar (Ke Huy Quan), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Jamie Lee Curtis), Cel mai bun regizor (Daniel Kwan şi Daniel Scheinert), Cel mai bun scenariu, Cel mai bun montaj.

Michelle Yeoh a interpretat rolul principal al unei spălătorese stresate care descoperă că are superputeri în universuri alternative.

"Pentru toţi băieţii şi fetiţele care seamănă cu mine şi care se uită la mine în această seară, acesta este un far de speranţă şi posibilităţi. Şi doamnelor, nu lăsaţi pe nimeni să vă spună vreodată că aţi trecut de prima tinereţe.", a declarat pe scenă actriţa malaeziană în vârstă de 60 de ani.

"Everything Everywhere" a fost un câştigător improbabil, fiind un film care s-a îndepărtat de poveştile tradiţionale pentru a filma o poveste despre o familie aflată în dezacord. Aventura kung fu a fost plină de ciudăţenii, cum ar fi oameni cu hot dog în loc de degete şi un bucătar cu un raton sub pălărie.

Quan, un fost copil-vedetă care a renunţat la actorie timp de două decenii, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea rolului soţului nemulţumit al lui Yeoh, într-o familie care se luptă cu un control fiscal care le ameninţă afacerea.

Quan, care s-a născut în Vietnam, a plâns şi a sărutat statueta de aur Oscar în faţa celor mai mari nume din showbiz.

"Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără de refugiaţi. Cumva am ajuns aici, pe cea mai mare scenă de la Hollywood", a spus Quan.

În copilărie, Quan a jucat într-un film "Indiana Jones" în 1984 şi în "The Goonies" în 1985. În vârstă de 51 de ani a spus că a renunţat la actorie ani de zile pentru că a văzut puţine oportunităţi pentru actorii asiatici pe marele ecran.

Curtis, care şi-a construit o carieră în filme de groază precum "Halloween", a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru că a interpretat rolul unui agent fiscal neîngrijit numit Deirdre Beaubeirdre.

În vârstă de 64 de ani, Curtis a privit în sus şi s-a adresat răposatei sale familii, Tony Curtis şi Janet Leigh, nominalizaţi la premiile Oscar.

"Tocmai am câştigat un Oscar", a spus ea printre lacrimi.

Starul din "The Whale", Brendan Fraser, cunoscut pentru roluri din anii 1990 precum "The Mummy" şi "Encino Man", a câştigat premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea unui bărbat grav obez care încearcă să se reconecteze cu fiica sa.

Un remake german al filmului epic din Primul Război Mondial "All Quiet on the Western Front" a fost desemnat cel mai bun film internaţional. Filmul, care a fost difuzat pe Netflix (NFLX.O), descrie ororile războiului din tranşee prin ochii unui tânăr dornic iniţial să se alăture luptei. Filmul a obţinut patru premii Oscar, al doilea cel mai mare număr de premii după "Everything Everywhere".

Regizorul Edward Berger i-a mulţumit tânărului star al filmului, Felix Kammerer, care i s-a alăturat pe scenă.

"Acesta a fost primul tău film şi ne-ai purtat pe umeri ca şi cum nu ar fi fost nimic", a spus Berger.

"Navalnîi", despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe Alexei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, şi despre detenţia lui de la întoarcerea la Moscova în 2021, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.

"Alexei, visez la ziua în care vei fi liber şi ţara noastră va fi liberă. Rămâi puternic, dragostea mea", a spus soţia sa, Iulia Navalnaia, pe scenă.

"Naatu Naatu Naatu", un cântec din filmul indian "RRR", care a creat o senzaţie de dans virală, a fost premiat ca cel mai bun cântec original.

Studioul independent A24, care a lansat "Everything Everywhere" şi "The Whale", a obţinut nouă premii, mai multe decât oricare alt studio.

Filmul "Pinocchio", de Guillermo del Toro, a fost desemnat cel mai bun film de animaţie.

Cea de-a 95-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar a fost transmisă în direct de reţeaua ABC a Walt Disney Co.

Înaintea ceremoniei de decernare a premiilor, nominalizaţii, îmbrăcaţi în rochii de designer şi smochinguri, artiştii şi-au prezentat filmele pe un covor de culoarea şampaniei, în locul tradiţionalului covor roşu.

Câştigătorii sunt votaţi de cei aproximativ 10.000 de actori, producători, regizori şi artizani de film care alcătuiesc academia de film.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor