Finlanda îşi consolidează armata pe fondul tensiunilor amplificate între Rusia şi Occident

Guvernul finlandez a anunţat că îşi va întări armata mărind numărul soldaţilor şi a cheltuielilor pentru apărare. Helsinki a invocat temerile faţă de acţiunile Rusiei ca motiv pentru această mişcare.
Soldaţi finlandezi.
Soldaţi finlandezi. (Captură Foto)

Îngrijorată de amplificarea tensiunilor dintre Est şi Vest în Marea Baltică, Finlanda a anunţat planuri de mărire a numărului soldaţilor cu 20%, de la 230.000 la 280.000.

Finlanda – care nu este membră NATO, dar are serviciul militar obligatoriu – a redus numărul soldaţilor de la 350.000 la 230.000 în 2012.

Creşterea numărului de soldaţi “va îmbunătăţi capabilitatea de a apăra întregul teritoriu al ţării”, a scris guvernul într-un raport al apărării. Finlanda are în comun cu Rusia o fâşie de frontieră lungă de 1.340 km.

“Rusia urmăreşte să îşi consolideze statutul de mare putere şi şi-a exprimat obiectivul creării unui regim de securitate bazat pe o sferă de influenţă”, a susţinut raportul.

Ţara nordică plănuieşte, de asemenea, să înlocuiască în următorul deceniu flota sa maritimă în curs de îmbătrânire şi cele 62 de avioane de luptă Hornet.

Guvernul a mai declarat că doreşte să adauge 55 milioane de euro la cheltuielile sale militare anuale în valoare de 2,4 miliarde de euro. Totuşi, Helsinki a precizat că doreşte ca, începând cu 2021, să îşi crească cheltuielile anuale pentru apărare cu 150 milioane de euro.

Măsurile sunt incluse într-un raport privind politica de apărare pe care guvernul îl va prezenta Parlamentului luna următoare.

Ministrul de Finanţe, Petteri Orpo, a declarat că investiţiile vor ridica cheltuielile pentru apărare ale ţării la 1,5 sau 1,6% din PIB până în anii 2020.

În prezent, bugetul anual al apărării este de aproximativ 1,4% din PIB-ul Finlandei.

În octombrie 2016, Helsinki a semnat un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării cu SUA.

Totodată, Finlanda a intensificat cooperarea militară cu ţara vecină Suedia după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Decizia Finlandei de a-şi amplifica măsurile de apărare a fost luată după sosirea trupelor NATO din SUA şi Germania în câteva state europene.