Firea a reuşit să-şi treacă proiectul: Donatorii de plasmă pentru tratamentul Covid vor primi bani

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

În pofida împotrivirii Opoziţiei, Gabriela Firea a reuşit să treacă de Consiliul General al Capitalei proiectul său vizând acordarea a 1.000 de euro, sub formă de bonuri de masă, cetăţenilor Capitalei care s-au vindecat de COVID-19 pentru a dona plasmă. Potrivit Hotnews, proiectul a fost aprobat cu voturile majorităţii formate de PSD-ALDE în Consiliul General.

De partea sa, Opoziţia a acuzat că proiectul este ilegal şi imoral deoarece donarea de sânge/plasmă este un act non-profit. Firea a parat însă această acuzaţie, încercând să acrediteze ideea că de fapt foştii bolnavi vor fi convinşi prin dialog şi banii vin doar aşa... ca bonus, nereprezentând ceea sunt, de fapt, convingerea cu bani a unei persoane să îşi vândă plasma.

Primarul argumentează că astfel va creşte numărul donatorilor.

”În esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adăuga şi un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă şi/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar şi alte produse necesare. Suntem în pandemie, deci într-o situaţie excepţională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, acum suntem într-o situaţie de excepţie. Prin urmare, este nevoie de o excepţie de la lege, pentru a salva cât mai multe vieţi”, susţine Gabriela Firea.

Consilierii USR şi PNL nu au votat proiectul, argumentând că acesta este ilegal şi imoral

”Este ilegal şi imoral deşi este îmbrăcat într-o formă plăcută. Încalcă recomandările Comisiei Europene privind donarea. Vom ajunge în situaţia în care anumiţi oamenii vor dori să se îmbolnăvească de COVID ca să primească stimulentul. Iar cei care donează acum sânge sau plasmă nu îşi vor dori să mai doneze pentru că există o discriminare. Acum primesc 7 bonuri de masă şi o zi liberă de la serviciu”, a declarat Cătălin Deaconescu, consilier general PNL.

De aceeaşi părere a fost şi Ana Maria Ciceală, consilier USR:

”Este nelegal, Legea 282, art. 4, prevede că activitatea de donare este non-profit. Nu puteţi să daţi un cuantum material într-o sumă atât de mare fără să fiţi în contradicţie cu legea”.

Consiliera a mai precizat că directoarea Centrului de transfuzie Bucureşti nu este de acord cu semnarea unui protocol în aceste condiţii, astfel că nu ar avea cine recolta plasmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne