Floarea cadavru, planta cu cea mai mare inflorescenta (video)


Amorphophallus titanum (floarea cadavru)
Amorphophallus titanum (floarea cadavru)

Amorphophallus titanum este o plantă tropicală perenă din familia Araceae, având cea mai mare inflorescenţă neramificată din lume. A fost descoperită în 1878 de botanistul italian Odoardo Beccari, care a luat parte la o expediţie pe insula Sumatra. Acesta a trimis seminţe şi bulb la Florenţa, iar din Italia, seminţe şi bulbi ale plantei au ajuns la Royal Botanic Gardens în Kew, Londra. Denumirea şi clasificarea ştiinţifică a plantei s-a făcut în anul 1879, de Giovanni Arcangeli.

Inflorescenţa sa are forma caracteristică a "spicului "şi poate ajunge până la o înălţime de 3 metri. Floarea plantei are un miros de cadavru în descompunere, fiind polenizată de insecte de cadavre (Silphidae) din familia Staphylinidae şi genurile Diamesus, Creophilus. Insectele atrase de miros vin ca să-şi depună ouăle şi în acelaşi timp fac polenizarea. Mirosul caracteristic al florii este produs dintr-un amestec de amine cu sulf ca dimetilsuldid, dimetiltrisuldid, putresceină şi cadaverină.

Deşi planta este endemică din insula Sumatra, multe grădini botanice deţin un exemplar. Pentru a admira înflorirea sa spectaculoasă, spre exemplu, Grădina Botanică din New York a trebuit să aştepte 77 de ani. Exemplarul găzduit din 1939 a înflorit abia în luna iulie a.c., dar în numai 24 de ore floarea cadavru s-a ofilit, aşa cum se arată în acest videoclip time lapse, filmat în săptămâna de înflorire.