Florin Cioabă: activist şi 'rege al romilor'

The Independent.
The Independent. (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.08.2013

Florin Cioabă a fost fiul liderului romilor români Ion Cioabă, iar strămoşii săi, deşi membri ai unei puternice familii de romi timp de mai multe generaţii, nu au fost scutiţi de nenorociri. Ion a fost deportat, împreună cu mii de alţi romi în Transnistria în 1942 de către dictatorul român pro-nazist Ion Antonescu. În condiţiile în care majoritatea bunurilor le-au fost confiscate, romii şi-au putut lua doar bagaje de mână, cu care ar fi trebuit să supravieţuiască iernii, scrie The Independent.

Antonescu a fost executat după război; Cioabă a supravieţuit în condiţii inumane. În anii '60, Ion Cioabă a încercat să integreze romii în societatea românească. Aceasta a fost politica oficială în timpul regimului comunist şi nu toţi romii au acceptat-o. La începutul anilor '90, romii şi-au dorit un 'rege' care să-i reprezinte şi să lupte pentru drepturile lor, iar tatăl lui Florin a trecut de la 'bulibaşa' (şef de clan în limba romani) la 'rege'.

Florin Cioabă a trăit o viaţă luxoasă în vechiul oraş Sibiu (Hermannstadt), înfiinţat de saşi, în Transilvania, care din 1918 face parte din România, relatează în continuare ziarul britanic. În 2007, Sibiul a fost numit, alături de Luxemburg, capitala culturală a Europei. Palatul lui Cioabă era renumit pentru mobilierul placat cu aur şi pentru designul interior luxos. De altfel, Cioabă i-a declarat la un moment dat unui reporter: 'Avem o coroană şi un sceptru de aur - făcute în 1992, în Italia, la comanda tatălui meu'.

Florin Cioabă s-a autoproclamat 'regele al ţiganilor' în 1997, la scurt timp după moartea tatălui său, cu scopul de a uni clanurile de ţigani şi de a-i reprezenta politic - lucru extrem de dificil, în condiţiile în care există aproximativ 12 milioane de romi în Europa. Ultimul recensământ din România, din 2011, a indicat un număr de 619.000 de romi dintr-o populaţie totală de 22 de milioane, însă se crede că această cifră este mult subestimată.

Majoritatea experţilor sunt de părere că numărul redus de romi rezultat la recensământ a avut drept motiv practica, extrem de acceptată, ca mulţi romi să îşi nege originea etnică la recensământ pentru a evita stigmatul de a fi consideraţi ca aparţinând ultimei trepte a ierarhiei sociale. Se spune că unii romi din Transilvania au cerut cetăţenie ungară, pentru a beneficia de legile ungare privind minorităţile maghiare din străinătate.

Cioabă nu a fost singurul lider care a pretins conducerea romilor, scrie The Independent, menţionând că vărul acestuia, Iulian Rădulescu, s-a autoproclamat 'Împărat'. Cioabă a fost apropiat de Partidul Democrat Liberal (PDL), în timp ce Rădulescu nu a fost aproapiat de niciun partid. În 2008, aproximativ 500 de romi loiali lui Cioabă au trecut la Partida Romilor, aparent nemulţumiţi de Cioabă, despre care au susţinut că nu acţiona în interesul lor.

Asemenea tatălui său, Cioabă a avut legături strânse cu liderii români. În mod remarcabil, boala sa a aprins concurenţa între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, comentează The Independent. Cei doi rivali au vrut să-şi demonstreze apropierea de Cioabă, iar Băsescu a vorbit cu un chirurg important pentru a-l vizita.

Potrivit lui Cioabă, UE a schimbat soarta romilor în Europa începând cu anul 2000, atunci când a fost înfiinţat Forumul European al Romilor şi Nomazilor, în cadrul căruia a ocupat funcţia de vicepreşedinte. Cioabă considera UE drept o oportunitate imensă pentru poporul său. Cu toate acestea, programele UE nu sunt adesea puse în aplicare, iar romii se confruntă cu o discriminare masivă, susţinea Cioabă, mai ales la nivel politic local.

Controversele l-au însoţit pe Cioabă. El a trebuit să răspundă în faţa Parlamentului European atunci când fiica sa de 13 ani, Ana Maria, a fost căsătorită cu un băiat rom de 15 ani, în 2004. Peste 200 de invitaţi au participat la nunta organizată la o biserică penticostală. Intervievat în 2007, Cioabă a declarat că poporul său au vrut să-şi păstreze vechile sale tradiţii. 'Modificările nu trebuie făcute în grabă şi nu trebuie să aibă loc cu poliţia la uşă', a declarat Cioabă, el însuşi căsătorit la 14 ani.

În 2007, Cioabă a declarat unei mulţimi de 3.000 de romi că mii de romi sărăci urmează să se stabilească în ţări precum Marea Britanie, dar şi alte ţări din UE, precum Franţa şi Italia. Aceştia vor avea responsabilitatea de a avea grijă de romi, a adăugat el, oferindu-le case şi bani.

Florin Cioabă a murit în urma unui atac de cord la 18 august, în staţiunea Antalya din Turcia, unde se afla în vacanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor