Foametea bate la uşă. Marea Britanie nu are "niciun plan actual" pentru a ajuta militar la spargerea blocadei ruseşti

Navă a Marinei Regale britanice
Navă a Marinei Regale britanice (Youtube - captură ecran)

Marea Britanie şi aliaţii lucrează pentru a ajuta Ucraina să exporte produse alimentare vitale, dar nu există "niciun plan actual" pentru ca navele de război ale Marinei Regale britanice să ajute la spargerea blocadei create de Rusia în Marea Neagră.

Potrivit publicaţiei Metro, guvernul britanic a declarat că lucrează "intens" cu partenerii pentru a găsi modalităţi de a permite reluarea exporturilor de cereale, în timp ce ministrul Grant Shapps a avertizat că foametea va provoca mai multe morţi decât invazia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat, de asemenea, situaţia în cadrul unor discuţii cu omologul său ucrainean, pe fondul temerilor că blocada din Marea Neagră provoacă o criză alimentară globală.

Ideea unui "coridor de protecţie" de la Odesa a fost evocată de ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, în discuţiile sale cu ministrul de Externe, Liz Truss, a relatat The Times, cu posibilitatea ca o "coaliţie a celor dispuşi" să furnizeze nave.

Dar guvernul britanic a minimalizat perspectiva ca navele de război ale Marinei Regale să rişte o confruntare cu Rusia pentru a sparge blocada lui Vladimir Putin.

"Blocada josnică a lui Putin asupra Odesei împiedică alimentele să ajungă la oamenii care au nevoie de ele. Vom continua să lucrăm intens cu partenerii internaţionali pentru a găsi modalităţi de a relua exportul de cereale din Ucraina. Însănu există planuri actuale de a desfăşura nave de război britanice în Marea Neagră", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Conform unei convenţii internaţionale, navele de război care doresc să intre în Marea Neagră prin Bosfor ar trebui să notifice guvernul turc cu 15 zile înainte.

Criza a fost, de asemenea, discutată în cadrul unei convorbiri telefonice între dl Blinken şi ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat: "Secretarul de stat a remarcat că criza globală de securitate alimentară rezultată din războiul brutal al preşedintelui Putin necesită un răspuns global şi au discutat despre posibilele mijloace de a exporta cerealele ucrainene pe pieţele internaţionale".

Shapps, secretarul de stat pentru transporturi, s-a întâlnit săptămâna trecută în Germania cu omologul său ucrainean Oleksandr Kubrakov pentru a discuta despre modul în care ar putea fi oferit ajutor pentru livrarea cerealelor.

"Cred că este absolut esenţial să facem acest lucru, dacă nu, s-ar putea să existe multă foamete şi multe victime, care ar putea eclipsa numărul celor implicaţi în războiul în sine. Este greu de supraestimat cât de mult a fost şi este Ucraina grânarul lumii", a declarat el pentru Sky News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe