Vreţi să scăpaţi de sforăit? Folosiţi Didgeridoo

FARA SFORAIT: S-a demonstrat ca utilizand acest instrument de suflat se poate reduce sforaitul, si somnolenta din timpul zilei. (Greg Wood / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.01.2006

LONDRA — Nu puteţi dormi noaptea din cauza unui partener care sforăie? Răspunsul la necazul dumneavoastră se poata afla — credeţi sau nu — în didgeridoo-ul australian.

Cercetătorii din Elveţia au examinat 25 pacienţi care sufereau de sforăit şi alte tulburări comune ale somnului.

Jumătate din grup a primit zilnic lecţii de cântat la didgeridoo, un instrument de suflat lung de aproximativ 1,5 m. Acest instrument provine din nordul Australiei şi este în mod tradiţional confecţionat din trunchiul unui copac găurit de termite.

Studiul, publicat în ediţia online a Jurnalului Medical Englez, a descoperit că cei care au cântat la acest instrument neobişnuit timp peste 4 luni au experimentat îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte sforăitul şi somnolenţa din timpul zilei.

Cercetătorii au spus că antrenamentul căilor respiratorii superioare prin anumite tehnici de respirat necesare pentru a cânta la didgeridoo a stat la baza îmbunătăţirii. “Rezultatele noastre pot oferi speranţă multor oameni ce suferă de sforăit, precum şi partenerilor lor,” au susţinut autorii raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor