Fondul Ecologic al RM, delapidat de milioane de lei pentru lucrări inexistente

Suspecţii ar fi introdus date denaturate în actele de recepţie a lucrărilor de construcţie a apeductelor, canalizării şi purificării, fiind admise şi cheltuieli ireale aferente contractelor de execuţie, afirmă procurorii.
Reţinere.
Reţinere. (cna.md)

Trei persoane - printre care primarul satului Chioselia Rusă, raionul Comrat, UTA Găgăuzia, conducătorul unei întreprinderi specializate în construcţii inginereşti din municipiul Chişinău şi un şef de şantier - au fost reţinute luni, 28 mai, de către procurori şi ofiţeri de poliţie în urma percheziţiilor efectuate în baza mandatelor emise de instanţa de judecată.

Potrivit Procuraturii Generale, întreprinderea ce activează în domeniul construcţiilor inginereşti, în perioada anului 2016, a fost desemnată câştigătoare a 5 licitaţii publice desfăşurate de către primăriile localităţilor rurale din sudul Republicii Moldova. Contractele, în valoare de 41 milioane lei, erau destinate construcţiei de apeducte, canalizare, staţii de pompare şi purificare.

Cu toate acestea, la implementarea unui proiect local de construcţie a sistemului de canalizare, staţiilor de pompare şi purificare în satul Chioselia Rusă, raionul Comrat, UTA Găgăuzia, suspecţii ar fi delapidat mijloace băneşti din Fondul Ecologic al R. Moldova în valoare de 7,23 milioane lei.

Potrivit schemei infracţionale deconspirate de oamenii legii, suspecţii ar fi introdus date denaturate în actele de recepţie a lucrărilor executate, acestea nefiind realizate, iar utilajele indicate nefiind instalate de facto. Totodată, ar fi fost admise cheltuieli nejustificate şi ireale, care au fost atribuite la costuri indirecte aferente contractelor de construcţie, fapt ce a dus la delapidări în proporţii deosebit de mari (milioane de lei).

Procurorii informează că au mai fost ridicate documente din 4 primării din sudul ţării, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor ilegalităţilor şi tragerii la răspundere a făptuitorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe