Formaţiuni ciudate pe fundul Mării Barents

În largul coastelor norvegiene, pe fundul Mării Barents, au fost identificate câteva formaţiuni ciudate, dintre care una, cea mai semnificativă, pare să reprezinte cifra 9! Cine sau ce le-a produs? Sunt forme naturale sau artificiale?
Marea Barent.
Marea Barent. (en.wikipedia.org)

Marea Barents, cea mai întinsă dintre toate mările bazinului arctic, este situată dincolo de Cercul Polar, în apropierea Polului Nord, la nord de Norvegia şi Rusia. Marea a fost numită astfel în cinstea navigatorului olandez Willem Barents, care făcuse multe expediţii în Oceanul Arctic. La Marea Barents sunt prezente două porturi mari: Murmansk (Rusia) şi Vardø (Norvegia).

La doar 40 de kilometri de continentul norvegian, în apele Mării Barents, un grup de cercetători a identificat o urmă ce aminteşte de cifra nouă! Bizara formaţiune a fost descoperită în cadrul proiectului MAREANO, care urmăreşte să cartografieze fundul Mării Barents de pe coasta Norvegiei.

"În aceşti ani de cercetări, am descoperit cele mai bizare urme", declara pe vg.no, Hanne Hodnesdal, coordonatorul proiectului. "Am văzut inimi, forme asemănătoare animalelor, caractere arabe sau ceva care arată precum semnătura indescifrabilă a unui medic. Desigur, formaţiunea cea mai interesantă este, probabil, această mare cifră nouă, care se află la aproximativ 250 de metri adâncime, la nord-est de Vadsø".

Conform oceanografului Lilja Run Bjarnadóttir, din cadrul Geological Survey, urmele pot fi rezultatul frecării aisbergurilor cu fundul mării. "Probabil, s-au format la sfârşitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ zece mii de ani", explică Bjarnadóttir. "Icebergurile desprinse de gheţar au fost purtate de vânt şi curenţi. Vârful scufundat al aisbergului mai mare a atins fundul mării, compus în principal din sedimente fin-granulate, în principal pietriş conţinând argilă, creând formele caracteristice pe care le vedem astăzi".

Conform estimărilor lui Hodnesdal, imensul număr nouă este de aproximativ o mie de metri. "Dacă ar fi fost scris cu un stilou, s-ar fi folosit unul de şaizeci de metri lăţime", a glumit Hodnesdal. "Adâncimea urmei este de aproximativ opt metri."