Forţele kurde din Siria declară victorie împotriva Statului Islamic

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Forţele Democrate Siriene (FDS), un grup de luptători kurzi susţinut de SUA, a declarat sâmbătă victoria împotriva Statului Islamic, precizând că i-au alungat pe jihadişti din ultima lor fortăreaţă din satul Baghouz din estul Siriei, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul marchează sfârşitul autoproclamatului califat al Statului Islamic, care în momentul apogeului său, în 2014, a controlat teritorii vaste în Siria şi Irak.

Purtătorul de cuvânt al FDS, Mustafa Bali, a anunţat victoria pe Twitter. „Baghouz a fost eliberat. Victoria militară împotriva Daesh a fost obţinută”, a precizat el, făcând referire la Statul Islamic după acronimul său în limba arabă. Grupul terorist mai este cunoscut şi sub numele de ISIS.

FDS a declarat „eliminarea totală” a aşa zisului califat şi „înfrângerea teritorială completă a ISIS. În această zi unică, comemorăm miile de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă victoria”.

Totuşi, Abdel Kareem Umer, liderul FDS pentru relaţii externe, a avertizat că acest „moment istoric” nu înseamnă sfârşitul terorismului sau al Statului Islamic. „Am învins din punct de vedere militar Daesh, le-am eliminat statul. Dar Daesh încă are celule adormite şi ideologia lor încă există în zonele unde au guvernat ani de zile.”

Mutlu Civiroglu, analist pentru probleme legate de Siria şi luptătorii kurzi, a declarat că există unele informaţii privind lovituri aeriene şi ciocniri armate în Baghouz, în ciuda afirmaţiilor privind „înfrângerea teritorială 100%”.

În luna februarie, Casa Albă şi-a actualizat planurile privind retragerea forţelor americane din Siria, afirmând că va lăsa în urmă 400 de soldaţi în ţara zguduită de război, după ce iniţial precizase că numărul soldaţilor din cadrul unei aşa zise „forţe de menţinere a păcii” va fi de 200, potrivit RFE/RL.

FDS a lăudat decizia americanilor de a menţine personal militar în nordul Siriei ca fiind un semn „pozitiv”, precizând că acest lucru ar putea încuraja şi alţi membri ai coaliţiei conduse de SUA să menţină trupe în ţara arabă.

Trump a luat prin surprindere politicienii americani şi aliaţii internaţionali în luna decembrie, când a anunţat că intenţionează să retragă toţi cei 2.000 de soldaţi americani din Siria. Trump a susţinut că soldaţii nu mai sunt necesari din moment ce grupul jihadist Statul Islamic a fost deja înfrânt. Prin decizia sa, Trump a alimentat criticile unor republicani, democraţi şi chiar oficiali străini cu privire la ceea ce ei au descris ca fiind o retragere militară planificată în grabă, ce va lăsa luptătorii kurzi la mila turcilor şi va oferi pe tavă o victorie pentru Rusia şi Iran.

SUA şi Turcia sunt aliaţi NATO, însă tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, inclusiv suportul Washingtonului pentru forţele kurde din Siria. Ankara îi consideră pe luptătorii kurzi sirieni ca fiind terorişti ce au legături cu separatiştii kurzi care operează în interiorul Turciei.

Moscova şi Teheranul susţin guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul de aproape opt ani din ţara arabă şi au furnizat suport militar esenţial pentru a menţine guvernul din Damasc la putere. SUA şi Turcia susţin diferite forţe anti-guvern.