Trump ameninţă cu "devastarea economică" dacă Erdogan atacă forţele kurde din Siria

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Olivier Douliery/Pool/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a avertizat că SUA va “devasta Turcia economic” în cazul în care Ankara va ataca forţele kurde susţinute de americani în Siria, potrivit RFE/RL.

Turcia a ameninţat că va ataca aliaţii kurzi ai SUA care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS). Ankara îi consideră pe kurzi drept terorişti care au legătură cu rebelii separatişti din interiorul Turciei.

Într-un mesaj postat luni pe Twitter, Trump a avertizat de asemenea forţele kurde să nu “provoace Turcia”.

Trump a declarat că SUA a început “retragerea îndelungată şi întârziată” a trupelor din Siria şi totodată depune eforturi pentru eliminarea elementelor ISIS rămase în ţara arabă.

AP a citat oficiali americani anonimi din domeniul apărării afirmând că SUA a început să retragă deja echipamente militare din Siria.

În următoarele săptămâni, contingentul format din aproximativ 2.000 de soldaţi americani urmează să fie retras din Siria, mai notează AP.

Într-un comentariu făcut luni pe Twitter, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că este o “greşeală fatală” să echivalezi kurzii sirieni cu militanţii kurzi. De asemenea, a afirmat că Turcia aşteaptă ca SUA să onoreze parteneriatul lor strategic.

Decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria – iniţial a afirmat că va fi un proces rapid, dar ulterior şi-a schimbat poziţia şi a precizat că va fi un proces mai lent – a şocat aliaţii SUA şi a nemulţumit kurzii din Siria.

De asemenea, decizia lui Trump l-a determinat pe secretarul american al Apărării, Jim Mattis, să demisioneze şi a atras asupra preşedintelui un val de critici în Congresul SUA.