Fost aliat a lui Putin: În Rusia nu există proprietate privată. Există numai iobagi ai lui Putin

Premierul rus, Vladimir Putin.
Premierul rus, Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

După trei ani de tăcere în exilul de peste graniţe, Serghei Pugaciov, fost aliat a lui Putin a acordat miercuri primul interviu public - şi nu a avut nimic bun de spus despre starea Rusiei moderne, relatează Moscow Times.

”Astăzi în Rusia nu există proprietate privată. Există numai iobagi care-i aparţin (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat Pugaciov într-un interviu acord miercuri pentru Financial Times.

Sancţiunile occidentale au creat o ”stare de război” în Rusia, a declarat Pugaciov, comparându-l pe Putin cu un general şi pe subordonaţii săi cu nişte ”locotenenţi”.

”Afacerile mari nu pot trăi ca înainte. Trebuie să trăiască sub reguli militare”, a declarat acesta.

Un asociat apropiat al fostului preşedintele rus Boris Ielţîn, Pugaciov a rămas la Kremlin atunci când Putin a ajuns la putere, păstrând un post de senator în Camera Superioară. Potrivit Forbes, în 2008 acesta avea o avere personală de 2 miliarde de dolari.

Declinul său în Rusia a început în timpul recesiunii globale din 2008 – 2009, când banca sa, Mezhprombank, a primit împrumuturi de 40 de miliarde de ruble ( 1 miliard de dolari ) din partea Băncii Centrale Ruse.

Kremlinul l-a acuzat că a orchestrat dispariţia acestor împrumuturi, însă acesta susţine că stabilise deja o înţelegere privind condiţiile de plată a datoriei. Mai mult, Pugaciov explică că banca sa făcea parte dintr-o campanie a statului rus de a prelua portul din St. Petersburg la un preţ devalorizat.

Pugaciov a fugit în Londra în 2011 după ce acţiunile sale de la portul din St. Petersburg au fost confiscate pentru a achita datoriile băncii, pentru care a fost declarat responsabil. Anul trecut, Moscova a emis pe numele lui Pugaciov un mandat de arestare cât şi un ordin îngheţare a activelor internaţionale.

Afirmaţiile lui Pugaciov rezonează cele ale mediului de afaceri din Rusia, care a fost lovit recent de arestarea miliardarului Vladimir Evtuşenkov. Un tribunal din Moscova a decis luna trecută ca acţiunile producătorului petrolier Bashneft deţinute de conglomeratul acestuia, Sistema, să fie confiscate.

Privind cazul abuzului respectiv, Pugaciov a declarat: ”Nu are sens ca cineva să se uite după o greşeală a lui Evtuşenkov. Acesta este doar sistemul care începe să se mănânce singur”.