Fost consilier prezidenţial: Putin vrea să atace Finlanda, Ucraina, Belarusul şi ţările Baltice

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, vrea să cucerească Finlanda, Belarusul şi ţările baltice, folosindu-se în acelaşi timp de o ideologie naţionalist-bolşevică radicală pentru a-şi motiva agresiunile în faţa poporului rus, a afirmat fostul consilier prezidenţial, Andrei Ilarionov, a notat mediafax.

"Vladimir Putin nu se va lăsa până nu va cuceri Belarusul, ţările baltice şi Finlanda", a declarat Andrei Ilarionov.

Ilarionov, fost consilier prezidenţial pentru Afaceri economice, a avertizat înaintea invaziei din Crimeea că Putin se va folosi pentru a invada Ucraina aceeaşi strategie folosită împotriva Georgiei în 2008.

Propaganda Kremlinului, condusă de către ocultul Alexander Dughin, s-a folosit de retorici radicale pentru a-şi motiva agresiunile împotriva ţărilor vecine. Intervenţia din Crimeea a fost asemănată de istorici cu invazia armatei naziste în Cehoslovacia din anul 1938.

"Preşedintele Putin vrea dreptate istorică" şi revenirea la situaţia din timpul ţarului Nicolae al II-lea şi din vremea URSS, a susţinut Ilarionov.

În cazul unui atac împotriva Finlandei, acţiunile lui Putin nu s-ar distanţa foarte mult nici de strămoşul său bolşevic, Josef Stalin. În anul 1939, URSS ataca Finlanda într-un război ce a durat aproape un an şi s-a încheiat printr-o victorie răsunătoare pentru Helsinki.

"Preşedintele va argumenta că proclamarea independenţei Finlandei, în 1917, a fost un act de trădare. Va încerca să arate că apără interesele străvechi ale Rusiei", a continuat Ilarionov.

Georgia, Ucraina, Belarusul şi ţările Baltice au în prezent un număr semnificativ de etnici ruşi care ar facilitata un atac asupra statelor suverane atât din interior cât şi din exterior. Putin s-a arătat „îngrijorat” în repetate rânduri cu privire la etnicii ruşi de peste graniţe. Mulţi dintre etnicii ruşi au fost aduşi pe aceste teritorii de către Stalin în timpul ocupaţiei sovietice.

"Părţi ale Georgiei, Ucrainei, Belarusului, ţărilor baltice şi Finlandei sunt revendicate de Putin", a încheiat fostul consilier.

Miniştrii de externe ai ţărilor NATO au hotărât suspendarea tuturor cooperărilor militare cu Rusia şi au cerut comandanţilor militari să pregătească planuri pentru întărirea ţărilor membre NATO din estul Europei pe toate nivelurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii