Fost pretendent la tronul roşu al Chinei devine oficial învinuit de corupţie

Un fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist, Sun Zhengcai, a fost oficial învinuit de corupţie.
Conferinţa Partidului Comunist Chinez din “Sala Mare a Poporului” din Beijing 15 noiembrie 2012.
Conferinţa Partidului Comunist Chinez din “Sala Mare a Poporului” din Beijing 15 noiembrie 2012. (Foto: MARK RALSTON/AFP/Getty Images – Epoch Times Germania)

În China, corupţia este un fenomen generalizat.

Fostul Secretar al Partidului Comunist, Sun Zhengcai, din Chongqing ar fi acceptat “în mod ilegal sume imense de bani” şi ar fi urmărit “beneficii pentru alţii” a declarat, marţi 13 februarie, Procuratura acestui oraş.

Sun Zhengcai, pe vremuri considerat următorul preşedinte al Chinei şi Secretar General al Partidului Comunist, a fost exclus deja din septembrie din Partidul Comunist, cu puţin înainte de congresul care a cimentat puterea absolută a lui Xi Jinping.

Amănuntul nu este lipsit de importanţă. Xi Jinping, care trebuia deja să îşi anunţe urmaşul pe tronul roşu al Chinei de prin iulie, nu numai că a preferat să-l sancţioneze pe Sun Zhengcai - ci se încîpăţânează să nu facă nici un gest referitor vreun oficial desemnat ca viitor conducător al Chinei - încâlcând o tradiţie păstrată de pe vremea lui Deng Xiaoping.

Începând cu 2012, după investirea sa în funcţia de peşedinte, Xi Jinping s-a văzut luat în colimator de un grup obscur de putere din interiorul Partidului - numit banda din Shanghai - care nu îl agrea la putere şi care avea alte planuri pentru conducerea Partidului - şi anume un mafioso comunist pe nume Bo Xilai.

După ce a fost ţinta a două încercări de puci Xi Jinping a pornit o campanie de eradicare a adversarilor săi influenţi din Partid, pe care a escamotat-o sub forma unei "campanii anticorupţie" pentru a păstra imaginea "de monolit" a Partidului Comunist.

Sun Zengcai, alături de alţi doi funcţionari comunişti, au fost învinuiţi de un personaj din anturajul lui Xi Jinping de participarea la această conspiraţie. Cei trei au fost excluşi din partid şi arestaţi.