Preşedintele Partidului Comunist Chinez devine împărat

Preşedintele chinez Xi Jinping (centru) participă alături de foştii preşedinti Jiang Zemin (dr) şi Hu Jintao (st) la deschiderea celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, în Beijing, 18 octombrie 2017.
Preşedintele chinez Xi Jinping (centru) participă alături de foştii preşedinti Jiang Zemin (dr) şi Hu Jintao (st) la deschiderea celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, în Beijing, 18 octombrie 2017. (Getty Images)

Preşedintele chinez Xi Jinping a devenit, după cum era de aşteptat, cel mai puternic lider comunist de după Mao Tsedun.

Conform declaraţiilor oficiale făcute de crema comunistă a Chinei, adunată la cel de-al 19-lea Congres Naţional, numele lui Xi Jinping va fi adăugat în Constituţia Chinei – lucru care nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Mao.

De obicei preşedinţii Chinei publică, la sfârşitul primului lor mandat, o însăilare de ideologie, care se adaugă Constituţiei compilate de Partidul Comunist. Însă în cazul lui Xi Jinping, acest lucru va fi înlocuit cu „onoarea” de a avea chiar numele adăugat Constituţiei – o onoare până acum rezervată doar fondatorului Chinei comuniste, dictatorul Mao Tsedun.

Amendamentul, intitulat “Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o Nouă Eră” a fost aprobat unanim (conform slugărniciei comuniste) de către toţi cei 2300 de delegaţi la Congres. Xi Jinping este considerat acum cel mai important lider de Partid în viaţă – mai important decât foştii preşedinţi şi decât eventualul său succesor.

Evoluţia – care era prognozată de numeroşi analişti, inclusiv de ziarul nostru – indică obţinerea unui control total de către Xi Jinping în cei cinci ani petrecuţi la putere – şi este cu atât mai uluitoare cu cât ascensiunea sa la putere – în timpul celui de-al 18-lea congres al Partidului din 2012 – a fost marcată de o imensă aversiune a durilor din Partid la adresa sa.

De ce atâtea onoruri?

Noul statut impresionant al lui Xi Jinping eclipsează statura a doi foşti preşedinţi chinezi încă în nviaţă – Hu Jintao, predecesorul său – şi Jiang Zemin – principalul său rival. Acest lucru nu este nici întâmplător şi nici nu este, aşa cum menţionează numeroşi analişti occidentali – doar un capriciu născut din setea de putere a lui Xi Jinping.

Onorurile cu care, de fapt, s-a gratulat Xi Jinping în timpul acestui Congres, îi sunt necesare pentru a aduce în faţa tribunalului un fost Secretar General de Partid – o măsură şocantă pentru majoritatea chinezilor, care nu ar putea fi luată decât în condiţii cu totul excepţionale.

Supravieţuire

În ciuda a (cel puţin) două lovituri de stat, organizate împotriva sa de un grup de putere strâns în jurul dictatorului comunist Jiang Zemin - numit banda din Shanghai – Xi Jinping a reuşit nu numai să scape cu viaţă, ci şi să aducă sub control una dintre cele mai corupte organizaţii ale lumii – Partidul Comunist Chinez – cu ajutorul unei imense epurări politice, deghizată într-o campanie anti-corupţie, care a aruncat în închisoare peste 930 de mii de oficiali din Partid, incluzând nume ale super-greilor din Comitetul Permanent al Biroului Politic Central – oameni consideraţi până atunci de neatins.

Dinastia Roşie pe punctul de a apune

Conform constituţiei chineze, construită de Partidul Comunist şi amendată de mai toţi cei ajunşi la cârma Partidului, un lider comunist poate servi numai două mandate a cinci ani fiecare. După primul mandat se obişnuieşte să se anunţe un succesor, care va fi pregătit în următorii cinci ani pentru a deveni noul preşedinte.

Funcţia de preşedinte al Chinei este combinată cu cea de Secretar General al Partidului – aşa cum este şi cazul lui Xi Jinping acum.

Cu toate acestea, unele dintre alocuţiunile lui Xi Jinping par a semnala că tradiţia comunistă de maxim două mandate poate fi întreruptă – iar magnitudinea controlului pe care îl exercită asupra Partidului pare să sprijine o asemenea posibilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe