Fost spion britanic, suspectat a fi în spatele raportului vizându-l pe Trump, a dispărut

Fostul agent britanic de informaţii care, aparent, s-ar fi aflat în spatele raportului care a susţinut că Rusia deţine informaţii compromiţătoare împotriva lui Donald Trump, a dispărut de pe scena publică, temându-se pentru viaţa sa şi a membrilor familiei.
Donald Trump
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)

Cu câteva zile înaintea preluării funcţiei, preşedintele ales american Donald Trump este implicat într-un nou scandal după ce un raport neverificat de 35 de pagini, ce cuprinde şi detalii privind vizite efectuate în trecut în Rusia, a fost publicat de mass media marţi. Bărbatul suspectat că ar fi fost în spatele raportului a dispărut de pe scena publică, temându-se pentru siguranţa sa.

Conform rapoartelor, Christopher Steele, un fost spion britanic se află în spatele memo-ului care susţine că Trump este şantajat de Rusia din cauza unor acorduri legate de politica externă şi presupuse activităţi de natură sexuală. Raportul, care nu a fost confirmat de serviciile americane de informaţii, a fost publicat pe website-ul buzzfeed şi CNN. La rândul său, Trump a negat cu tărie acuzaţiile, susţinând că este vorba de “ştiri false”.

Locuinţa lui Steele, aflată într-un sat în afara Londrei, a fost închisă şi vecinii săi au declarat pentru AFP că el şi familia sa au plecat miercuri, rugându-l pe un vecin să hrănească cele trei pisici pe durata absenţei familiei. Un vecin pe nume Mike Hopper a declarat pentru AFP: “Nu am mai văzut de ieri niciun membru al familiei. Nu este genul de lucruri pe care te aştepţi să le auzi, ştiri internaţionale de o asemenea importanţă, într-o zonă ca aceasta”.

O sursă a declarat ziarului The Telegraph că Steele a fost “îngrozit” miercuri când mass media americană i-a făcut publică naţionalitatea şi numele. Sursa a adăugat că după publicarea raportului Steele “era înspăimântat cu privire la siguranţa sa şi a familiei”.

Steele a lucrat anterior pentru MI6 sub acoperire diplomatică la ambasada britanică din Moscova în anii 1990, precum şi în Paris, potrivit The Telegraph. Apoi, el a colaborat cu FBI în dosarul corupţiei FIFA. Începând cu 2009, Steele a fost director al Orbis, o firmă de consultanţă în domeniul informaţional cu sediul în centrul Londrei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe