Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi doi deputaţi l-ar fi despăgubit ilegal pe Gheorghe Stelian

(photos.com)

Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, deputaţii Cătălin Florin Teodorescu (PDL) şi Marko Attila (UDMR) ar fi făcut parte, alături de procurorul şef DIICOT, Alina Bica, din comisia ANRP care a atribuit o despăgubire ilegală de zeci de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian, care ar fi împărţit prejudiciu cu alţi trei oameni de afaceri, relatează Mediafax.

Reamintim că, joi noapte, procurorii DNA i-au reţinut pe şefa DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, suspectaţi de abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care au făcut parte aceştia, a atribuit în 2011 o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală. Totodată, DNA a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de deputatul Marko Attila.

Din respectiva comisie au făcut parte în 2011 şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, - din ianuarie preşedinte al PNL Sector 1 - şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Conform procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", scrie în actul obţinut de Mediafax.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Stelian a obţinut avantaje patrimoniale alături de Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova şi Gabriel Gheorghe, împărţind prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este deja arestat la domiciliu, fiind implicat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Faptele, potrivit DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). În consecinţa, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, parte din bani ajungând la Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian.

Mai menţionăm în context că procurorul şef DIICOT Alina Bica a fost intens mediatizată înainte de primul tur al prezidenţialelor cu ocazia apariţiei în presă a unor fotografii alături de Elena Udrea, făcând shopping la Paris.

Bica a fost numită şefă a DIICOT în mai 2013 la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta. Înainte de această numire, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. În aceeaşi perioadă, în presă a fost publicată interceptarea unei convorbiri telefonice pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei, mai relatează Mediafax.