Fostul apropiat al comuniştilor - regele cambodgian Norodom Sihanouk – a murit

Mass-media chineză de stat a raportat că regele Cambodgiei, Norodom Sihanouk, unul dintre liderii definitorii din sud-estul Asiei, a murit la Beijing. El avea 89 de ani. Regele Sihanouk a condus Cambodgia spre independenţă, dar războiul şi rolul său în timpul domniei criminale a khmerilor roşii i-au afectat viaţa şi domnia.

Sihanouk, născut în 1922, era singurul copil al unor părinţi înstrăinaţi. El a fost educat în Saigon şi Paris şi a venit la tron ca un student timid de 19 ani, în 1941.

În 1947, când Cambodgia încă se afla sub dominaţie franceză, el a emis o constituţie care promitea un guvern dat de parlament. Cambodgia şi-a câştigat o independenţă parţială în cadrul Uniunii Franceze în 1949, dar Sihanouk a militat pentru independenţă totală, care a venit paşnic în noiembrie 1953.

Doi ani mai târziu, Sihanouk a abdicat de la tron în favoarea tatălui său, rămânând în acelaşi timp şeful guvernului. În această poziţie, Sihanouk a deţinut un monopol asupra puterii în următorii 15 ani, care a devenit cunoscut sub numele de "Epoca Sihanouk."

Pe scena mondială, Sihanouk este fondatorul Mişcării de Nealiniere, care era menită să servească drept balast în Războiul Rece dintre blocul sino-sovietic şi Occident.

Cu toate acestea, Sihanouk nu a reuşit să se apere de insurecţiile rebelilor comunişti şi ai celor din interiorul propriului guvern. În timpul războiului din Vietnam, rebelii sprijiniţi de China şi de alte guverne comuniste şi-au consolidat puterea, iar armata nord-vietnameză trecea frecvent prin Cambodgia pentru că se luptau cu Statele Unite ale Americii. În cele din urmă, el a fost răsturnat.

După ce i-a fot luată puterea, Sihanouk a fugit în China în 1970, unde prppaganda sa împotriva noului guvern a condus la un conflict intern, care a deschis calea pentru regimul exterminator al khmerilor roşii.

După ce khmerii roşii au intrat în Phnom Penh, la începutul anului 1975, Sihanouk s-a aliniat cu comuniştii radicali, crezând că astfel este pe calea spre putere. Dar până în 1976, el era marginalizat şi se temea pentru viaţă lui.

Khmerii roşii au căzut la începutul anului 1979, după ce au invadat Vietnamul. Dar numele lui Sihanouk a fost murdărit de asocierea sa cu mişcarea, care a luat viaţa a aproape două milioane de cambodgieni.

Conflictele civile din Cambodgia au continuat şi după ce Vietnamul şi-a retras trupele în 1989, iar în 1991, facţiunile rivale au fost de acord cu un acord de încetare a focului şi au semnat un acord de pace sprijinit de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe