Tribunalul khmerilor roşii pentru crime de război rămâne fără fonduri

Fondurile pentru Tribunalul Extraordinar pentru Cambogia se vor termina la sfârşlitul lunii august dacă ţările donatoare nu vor livra fondurile promise
Fondurile pentru Tribunalul Extraordinar pentru Cambogia se vor termina la sfârşlitul lunii august dacă ţările donatoare nu vor livra fondurile promise (Extraordinary Chamber in the Courts of Cambodia via Getty Images)

Există posibilitatea ca Naţiunile Unite să fie forţate să se retragă din Tribunalul khmerilor roşii pentru crime de război, dacă acesta nu va mai primi fonduri de la comunitatea internaţională, în conformitate cu emisarul special al ONU pentru tribunal.

Instanţa, numită Camerele extraordinare ale instanţelor din Cambodgia, care a fost creată în comun de ONU şi guvernul cambodgian, judecă în prezent trei lideri ai regimului brutal al khmerilor roşii pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

David Scheffer, expertul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru instanţă, susţine că bugetul pentru componenta internaţională a procesului se află la cel mai scăzut nivel de până acum.

"Avem bani pentru bugetul internaţional până la sfârşitul lunii august. Chiar şi fondul nostru de urgenţă se micşorează, fiind folosit acum pentru a plăti doar cheltuielile esenţiale ale instanţei", a declarat el pentru radiodifuzorul naţional al Australiei, ABC, pe 16 august.

Kelly Askin, care conduce activitatea juridică internaţională pentru Open Society Justice Initiative cu sediul în SUA, tocmai s-a întors din Cambodgia.

Ea a descris situaţia actuală ca fiind "de neconceput".

"Instanţele trebuie să cerşească bani la fiecare câteva luni, în scopul păstrării uşilor deschise şi îndeplinirii mandatelor lor", a relatat ea pentru ziarul The Epoch Times printr-un mesaj text.

Scheffer a declarat că lipsa de finanţare are loc într-un moment critic al proceselor.

"Suntem chiar în mijlocul 'procesului Nürnberg' al ultimilor lideri supravieţuitori ai regimului Pol Pot," a spus el.

Adepţii Partidului Comunist din Cambodgia, khmerii roşii, au redenumit ţara Kampuchea democrată şi, sub conducerea lui Pol Pot, au condus micul stat din sud-estul Asiei între 1975 şi 1979.

Se estimează că aproximativ 2 milioane de cambodgieni, sau circa un sfert din populaţie, ar fi murit sub regimul khmerilor roşii, din cauza torturii, epurărilor, bolilor netratate şi gestionării agricole defectuoase.

Pol Pot, cunoscut sub numele de "Fratele numărul 1," a murit în 1998, fără a fi vreodată judecat. Cu toate acestea, în procesul ce are lor în prezent, sunt judecaţi "fratele numărul doi", Nuon Chea, secretarul adjunct al partidului, Khieu Samphan, şeful statului Kampuchea Democrată, şi Ieng Sary, viceprim-ministru pentru afacerile externe.

Etapa iniţială a procesului se axează pe perioada în care a avut loc dislocarea forţată a oamenilor din capitala Phnom Penh la ţară, unde foarte mulţi au fost executaţi sau au murit după ce au fost supuşi la muncă forţată.

Potrivit Human Rights Watch, tribunalul a cheltuit peste 150 de milioane de dolari de când a fost înfiinţat, cu 6 ani în urmă. În acest timp, în cazul 001, doar un singur inculpat, Kaing Guek Eav (alias Duch), a fost condamnat. El a fost directorul centrului de detenţie notoriu Tuol Sleng, unde au fost torturaţi şi apoi executaţi circa 14.000 de oameni.

Finanţarea justiţiei

Askin de la Open Society Justice Initiative susţine că este important ca donatorii internaţionali să intervină nu numai pentru cazul 002 al liderilor de rang înalt, ci şi pentru cazul 003/004, "alte persoane extrem de responsabile."

Nepedepsirea celor vinovaţi şi lipsa justiţiei, duce la "dezamăgirea victimelor în mod lamentabil", a spus ea.

Scheffer susţine că instanţa are nevoie de încă 5 milioane de dolari pentru a rezista până la sfârşitul anului. Deşi are promisiuni din partea donatorilor internaţionali pentru 4,2 milioane de dolari, "nimeni nu i-a dat nici un ban", a afirmat el.

Australia, cel de-al doilea donator ca mărime al tribunalului, a declarat că sprijină instanţa, ministrul de Externe Bob Carr anunţând fonduri în valoare de 1,4 milioane de dolari pentru tribunal, în timpul unei vizite în Cambodgia, în iulie.

Fondurile vor fi plătite către ONU urmând "procesul administrativ" standard, probabil în cursul acestei luni, potrivit unui purtător de cuvânt al AusAID.

Purtătorul de cuvânt a precizat că Australia va fi activă şi în încurajarea altor naţiuni în a plăti.

"Sprijinul internaţional este extrem de important", a declarat purtătorul de cuvânt într-un e-mail. "Acesta este cel mai important proces penal internaţional din ultimii 30 de ani."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe