Un judecător demisionează din cadrul tribunalului pentru judecarea khmerilor roşii

Cranii ale victimelor regimului comunist cambogian în Choeung Ek, suburbiile capitalei Phnom Penh, 2 februarie 2012. (Hoang Dinh Nam / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
23.03.2012

Un al doilea judecător occidental a demisionat în ultima jumătate de an din cadrul tribunalului însărcinat cu investigarea şi urmărirea penală a foştilor lideri ai khmerilor roşii din Cambodgia, tribunal sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Elveţianul Laurent Kasper-Ansermet a declarat că investigaţiile sale în crimele comise de fostul regim comunist din Cambodgia au fost în mod constant blocate de omologul său cambodgian, judecătorul să You Bunleng.

"Opoziţia activă a judecătorului You Bunleng faţă de investigaţiile în [aceste] cazuri ... a condus la o situaţie disfuncţională" în cadrul tribunalului, au relatat luni Camerele Extraordinare ale Tribunalelor din Cambodgia (ECCC) într-o declaraţie.

Predecesorul lui Kasper-Ansermet, judecător german Siegfried Blunk, a demisionat în octombrie anul trecut, invocând tentativa de intervenţie a autorităţilor cambodgiene în procedurile tribunalului susţinut de Naţiunile Unite.

Din ziua în care Kasper-Ansermet, judecătorul supleant în acel moment, a fost numit spre înlocuirea lui Blunt - în conformitate cu normele ECCC – el s-a confruntat cu un climat de non-cooperare.

În decembrie anul trecut, când Kasper-Ansermet a venit pentru a-şi asuma sarcinile lui Blunk, judecătorul Bunleng a emis imediat o declaraţie, spunând că fără aprobarea guvernului cambodgian, "orice acţiune de procedură adoptată de judecătorul Laurent Kasper-Ansermet nu este valabilă din punct de vedere legal."

Cazurile 003 şi 004

Kasper-Ansermet a fost însărcinat cu avansarea investigaţiilor în cazurile 003 şi 004, pe care guvernul cambodgian a încercat agresiv să le oprească.

"Dacă vor să continue cu cazurile 003 şi 004, atunci ar trebui să-şi facă bagajele şi să plece", a declarat ministrul informaţiilor din Cambodgia în luna mai, după cum a relatat ziarul The Epoch Times la acea vreme.

În declaraţia ECCC de luni s-a menţionat că Laurent Kasper-Ansermet a avut recent o întâlnire informală cu judecătorul Bunleng, în care judecătorul a refuzat să discute cazurile cambodgiene. Bunleng a emis un ordin scris pentru omologul său elveţian, cerându-i să îşi înceteze imediat "activitatea ilegală."

Deşi numele inculpaţilor în cazurile în 003 şi 004 nu au fost niciodată făcute publice, se crede că deţin funcţii în administraţia actuală.

Guvernul cambodgian a susţinut că aceste cazuri ar trebui închise, deoarece judecarea lor nu va aduce altceva decât nelinişte socială.

Demisia lui Kasper-Ansermet va intra în vigoare pe 4 mai. Acesta intenţionează să îşi continue activitatea înainte de acea dată. Recent, Kasper-Ansermet a notificat suspecţii din cele două cazuri despre drepturile lor şi intenţionează să intervieveze părţile civile începând cu această săptămână.

ONU s-a aflat sub presiune intensă din grupurilor pentru drepturile omului şi supravieţuitorilor genocidului pentru asigurarea că ECCC va condamna persoanele responsabile. Domnia terorii "anului zero" a khmerilor roşii sub Pol Pot, între 1975 şi 1979, a ucis aproximativ 2 milioane de oameni dintr-o populaţie de 5 milioane, prin execuţii, tortură, foamete sau surmenare.

Până acum, tribunalul l-a condamnat doar pe Kaing Guek Eav, cunoscut sub numele de "Duch", care a primit o sentinţă de închisoare pe viaţă pentru supravegherea torturii a peste 15.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor