Fostul lider al forţelor pro-ruse îndeamnă Rusia să recunoască războiul împotriva Ucrainei

Igor Girkin, fost colonel GRU şi primul ministru al Apărării al autoproclamatei Repulici Doneţk
Igor Girkin, fost colonel GRU şi primul ministru al Apărării al autoproclamatei Repulici Doneţk (Alexander KHUDOTEPLY/AFP/Getty Images)

Igor ”Strelkov” Girkin, fostul lider al forţelor militare pro-ruse din Ucraina, a îndemnat Rusia să nu ”ţină capul în nisip” şi să recunoască faptul că luptă în războiul din estul Ucrainei.

Într-un interviu acordat agenţiei de ştiri separatiste, ANA News, Girkin a explicat că voluntari din Rusia merg să lupte în zona de conflict din estul Ucrainei, unde primesc arme şi muniţie.

”Suntem deja în război. Este posibil să ţii capul în nisip mai mult, dar ţara din care voluntari – voluntari pentru acum – voluntari pentru moment – pleacă la război, şi unde acolo ei au voie să se ducă la război, unde primesc arme, unde primesc muniţie. Aceasta este deja o ţară în război”, a declarat Girkin.

Igor ”Trăgătorul” Girkin este un cetăţean rus din Moscova care a jucat un rol determinat în războiul din Donbas, ca organizator al ”Republicii Populare Doneţk şi a ”ministerului său al apărării”.

De asemenea, Girkin, un naţionalist şi un veteran al altor câteva conflicte militare, s-a implicat în anexarea peninsulei Crimeea şi în alte câteva conflicte, iar în prezent autorităţile din Ucraina l-au acuzat de terorism.

Fostul lider al forţelor pro-ruse din teritoriile ucrainene a subliniat că luptele duse ”sunt foarte ciudate: furnizăm inamicului nostru cărbune şi electricitate”.

”Dar am avut aceeaşi situaţie în Bosnia”, a adăugat acesta.

În timp ce Occidentul nu se mai îndoia de mult de implicarea Rusiei în confruntare din estul Ucrainei, Uniunea Europeană a sesizat semnele unei calmări a situaţiei din estul teritoriilor ucrainene.

După ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologii săi din Franţa, Germania şi Rusia au stabilit o rundă de negocieri de pace la Astana, pe 15 ianuarie, Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a subliniat, joi, că abordarea constructivă a Moscovei a oferit speranţa unei ”noi ere” în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Chiar dacă au recunoscut oficial implicarea armatei ruse în peninsula Crimeea, oficialii de la Moscova încă n-au admis oficial sprijinul masiv pe care l-au acordat celor două ”republici” auto-declarate din estul Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de armament greu, tancuri şi finanţe.