Fostul preşedinte brazilian Lula anchetat pentru trafic de influenţă

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. (Captură Foto)

Procurorii brazilieni au lansat o investigaţie asupra presupuselor ilegalităţi existente în afacerile fostului preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva vizând cea mai mare companie braziliană de construcţii, Odebrecht.

“Un presupus trafic de influenţă al fostului preşedinte Lula, care a apelat la lideri din alte ţări în favoarea societăţii de construcţii Odebrecht, este obiectul unei anchete”, a declarat joi un purtător de cuvânt al biroului procurorului federal din capitala Brasilia.

Conform rapoartelor, ancheta vizându-l pe fostul preşedinte brazilian, cunoscut mai bine sub numele de Lula, a fost lansată în 8 iulie de către procurorii brazilieni.

Institutul lui Lula, numit Instituto Lula, a publicat o declaraţie în care a susţinut că fostul preşedinte nu trebuie să se teamă de nimic.

“Suntem liniştiţi. Institutul Lula este sigur în privinţa transparentei şi legalităţii activităţii fostului preşedinte Lula”, a declarat José Chrispiniano, purtător de cuvânt al institutului.

Conform biroului procuraturii, presupusul trafic de influenţă ar fi avut loc în perioada în care Lula se afla la conducerea ţării (1 ianuarie 2003 – 1 ianuarie 2011). Fotoliul de preşedinte al ţării a revenit apoi doamnei Dilma Rousseff.

Procurorii susţin că Lula a pregătit terenul pentru ca Odebrecht să încheie contracte de afaceri în America Latină şi Africa. Fostul preşedinte brazilian este de asemenea acuzat că ar fi convins banca de dezvoltare BNDES, deţinută de stat, să finanţeze proiectele externe ale companiei Odebrecht.

Într-o declaraţie, Odebrecht a negat acuzaţiile şi a susţinut că a avut o relaţie instituţională normală cu Lula şi că BNDES a susţinut doar 7% din finanţările sale.

Fostul preşedinte brazilian nu a exclus ideea că ar putea candida din nou la funcţia de preşedinte după ce, în 2018, se încheie cel de-al doilea mandat al preşedintei Rousseff.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.