Poliţia atacă profesori care protestează în Brazilia. Cel puţin 213 răniţi

Poliţiştii brazilieni folosesc gloanţe de cauciuc împotriva profesorilor manifestanţi din oraşul Curitiba.
Poliţiştii brazilieni folosesc gloanţe de cauciuc împotriva profesorilor manifestanţi din oraşul Curitiba. (Captură Foto)

Forţele de poliţie braziliene au agresat miercuri, în oraşul brazilian Curitiba, profesorii care au protestat împotriva unor reforme legate de pensiile de stat, rănind cel puţin 213 persoane.

Poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi grenade de diversiune asupra celor aproape 20.000 de profesori care au mărşăluit pe străzile oraşului pentru a se opune unei schimbări în privinţa pensiilor de stat. Imaginile video în direct au arătat poliţişti care au tras cu gloanţe de cauciuc asupra grupurilor de profesori şi au folosit tunuri cu apă pentru a împinge înapoi manifestanţii.

Primarul din Curitiba, Gustavo Fruet, a descris scena ca pe o “zonă de război”. Fruet a declarat pe Twitter că personalul de securitate neînarmat al Primăriei a format un coridor pentru a permite trecerea în siguranţă a profesorilor răniţi în interiorul clădirii, pentru a primi primul ajutor. El a învinuit poliţia pentru această “tragedie”.

Poliţia, care a fost criticată pentru utilizarea unor măsuri prea dure, a declarat că a acţionat după ce câţiva manifestanţi au încercat să pătrundă în clădirea Adunării Legislative din statul Parana.

Guvernul regional al statului Parana a anunţat pe website-ul său că “regretă profund actele de confruntare, agresiune şi vandalism” ce au avut loc.

Totuşi, declaraţia a confirmat faptul că ostilităţile nu au fost provocate de profesori, adăugând că 13 oameni au fost arestaţi pentru atacarea poliţiştilor. Forţele de securitate au susţinut că aproximativ 20 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în aceste ciocniri violente.

În ciuda protestelor, Adunarea Legislativă a statului brazilian Parana a votat schimbarea condiţiilor pentru pensiile profesorilor, aprobând ca un număr de 33.000 de pensionari să fie scoşi dintr-un fond de pensii plătit de stat, şi să fie adăugaţi pe lista unui fond susţinut în comun de stat şi de profesorii care încă îşi practică meseria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe