Fostul viceprimar al Capitalei Marcel Nicolaescu, audiat la DNA în dosarul lui Andrei Creci

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Fostul viceprimar al Capitalei Marcel Nicolaescu (PSD) este chemat ca martor, vineri, la audieri la DNA, în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren din Bucureşti, în care este cercetat Andrei Creci, fost şef de serviciu în Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei.

La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul viceprimar a afirmat că a fost chemat să se prezinte pentru a da declaraţii în calitate de martor în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren din Capitală.

Viceprimarii Capitalei Marcel Nicolaescu şi Dan Darabonţ (PSD) au fost revocaţi din funcţie pe 30 iunie în urma unei hotărâri de consiliu luată în şedinţa de îndată a CGMB, fiind aleşi viceprimari Lucian Iliescu (PDL) şi Richard Ghiţă Vicenţiu (PPDD).
Fostul viceprimar Marcel Nicolaescu a fost membru PNL, însă întrucât liberalii au vrut să-l schimbe din funcţie, acesta a trecut în tabăra PSD.

Referitor la revocarea din funcţie a lui Marcel Nicolaescu, consilierul liberal Cornel Pieptea a precizat că Nicolaescu urma sa fie revocat deoarece "asteptam mai mult de la un viceprimar, începând de la vizibilitate, până la proiecte susţinute şi tot ceea ce înseamnă, până la urmă, proiecte pentru bucureşteni".

Despre dosarul lui Andrei Creci

Andrei Creci, fost şef de serviciu în Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei, este cercetat sub control judiciar de procurorii anticorupţie, fiind suspectat că a propus ilegal restituirea unui teren din Bucureşti evaluat la peste 3,3 milioane de euro.

În acelaşi dosar este cercetată sub control judiciar şi Catia-Valentina Fălan, care a fost, de asemenea, şefă de serviciu la aceeaşi direcţie, fiind suspectată că l-a favorizat pe Andrei Creci.

"În cursul anului 2004, inculpatul Creci Andrei-George şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi obligaţiile legale, care îi reveneau în virtutea funcţiei şi a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19.11.2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 15.209,87 metri pătraţi, evaluat la suma de 3.303.301 euro, şi măsuri reparatorii pentru restul suprafeţei până la 3,5 de hectare", scriu procurorii anticorupţie în rechizitoriu.

Ulterior, Creci a încercat să înlăture urmările faptei penale săvârşite, cu scopul de a împiedica urmărirea penală şi tragerea la răspundere penală şi civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate. Acesta a redactat personal un document pe care l-a semnat primarul general al Municipiului Bucureşti, au precizat procurorii.

"În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului Bucureşti nu se constituie parte civilă în dosarul penal, şi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar şi a respectării dispoziţiilor legale în activitatea desfăşurată de comisie", potrivit DNA.

Totodată, Andrei Creci, prin influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din cadrul primăriei, ar fi convins-o pe Catia Viviana Fălan să elaboreze un punct de vedere către primarul general favorabil persoanelor cercetate în dosar şi să redacteze răspunsul către DNA, susţin anchetatorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne