Fotbal: FC Barcelona a încheiat "Turul Păcii" în Palestina şi Israel

(ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Campioana Spaniei, FC Barcelona, a încheiat duminică seara "Turul Păcii" pe care l-a efectuat în Israel şi teritoriile palestiniene, menit să contribuie la reconcilierea dintre cele două tabere, aflate în conflict de zeci de ani.

După ce sâmbătă aproximativ 25.000 de copii palestinieni au avut marea bucurie să vadă pe viu un antrenament al lui Lionel Messi şi al celorlalţi jucători ai Barcei, pe stadionul din Dura, în apropiere de Hebron (Cisiordania), duminică după-amiază a fost rândul copiilor israelieni să asiste la o şedinţă de pregătire a fotbaliştilor catalani, desfăşurată la Tel Aviv.

Sâmbătă, fotbaliştii campioanei Spaniei au vizitat Biserica Naşterii Domnului şi s-au întâlnit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, iar duminică Messi şi colegii săi au mers la Zidul Plângerii din Ierusalim, iar apoi au fost primiţi de preşedintele Israelului, Shimon Peres, care a ţinut să sublinieze, cu această ocazie, rolul de "mesageri ai păcii" pe care şi l-au asumat jucătorii Barcelonei prin această iniţiativă.

"Sportul şi fotbalul, în particular, fac să cadă barierele (...) În fotbal, nu există niciodată victime ci întotdeauna speranţă pentru următorul meci", a spus preşedintele Israelului, care vineri a împlinit 90 de ani.

Shimon Peres a fost, de altfel, cel care a dat lovitura de începere a antrenamentului Barcelonei de pe stadionul Bloomfield din Tel Aviv, la care au asistat 12.000 de copii israelieni, dar şi palestinieni.

În octombrie 2012, FC Barcelona a invitat să asiste la marele derby cu Real Madrid un fost soldat israelian, Gilad Shalit, deţinut timp de cinci ani în Fâşia Gaza, iniţiativă care a provocat apeluri la boicotarea clubului catalan, foarte popular în rândul palestinienilor.

După Israel, delegaţia echipei FC Barcelona va vizita Tailanda şi Malayezia, etape ale turneului său asiatic din acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport