Fraudă financiară masivă în cadrul agenţiei spaţiale a Rusiei

Racheta spaţială rusească Soiuz MS-10 lansată din Kazahstan
Racheta spaţială rusească Soiuz MS-10 lansată din Kazahstan (Getty Images)
Andrei Popescu
17.05.2019

Miliarde de ruble au fost scoase din agenţia spaţială federală rusă (Roscosmos) în ultimii 5 ani, pe baza unor scheme de corupţie, a dezvăluit în această săptămână şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Procurorii au descoperit o fraudă în valoare de 1,6 miliarde de ruble (24,6 milioane de dolari) în cadrul Roscosmos şi al conglomeratului de stat din domeniul apărării Rostec. În general, frauda care a implicat agenţia spaţială rusă de stat şi alte corporaţii de stat din domeniul apărării a avut o valoare totală de 1 miliard de dolari în 2018, potrivit procurorilor.

“Nu au sfârşit, continuă să se fure miliarde”, a declarat miercuri Alexander Bastrikin, şeful Comitetului de Investigaţii, fiind citat de postul de radio Govorit Moskva.

“Este o schemă foarte simplă: banii sunt mai întâi mutaţi în străinătate, familia pleacă şi apoi inculpatul îi urmează”, a precizat Bastrikin la un forum ce aavut loc în oraşul rusesc Sankt Petersburg.

Cazurile de corupţie sunt cunoscute publicului şi sunt dezvăluite datorită auditului intern şi al inspecţiilor, a precizat Roscosmos ca răspuns la comentariile făcute de Bastrikin, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS.

Remarcile lui Bastrikin au fost făcute după ce şeful unei filiale a Roscosmos însărcinată cu cercetări în domeniul sateliţilor şi a rachetelor balistice a fugit din Rusia în luna aprilie şi şi-a prezentat demisia din străinătate după ce filiala sa a devenit ţinta a cel puţin 14 acţiuni de audit şi investigaţii separate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor