„Fructe şi Lapte în Şcoli” - program lansat de Dacian Cioloş

Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“ (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a prezentat joi la Bruxelles un program nou comasat de furnizare a laptelui şi fructelor în şcoli, cu scopul de a combate o alimentaţie nesănătoasă a copiilor. Având deviza „Mănâncă bine - simte-te bine”, noul program îşi propune să educe modul în care se hrănesc copiii, promovând alimente de bază cu valori nutritive.

Programul se va implementa începând cu anul 2015 pe o perioadă de cinci ani, beneficiind de un buget mai mare decât cele anterioare: UE va aloca 230 milioane euro anual în perioada 2015-2020 pentru cele 28 de state membre, faţă de 197 milioane euro cât se alocau în anii precedenţi. Comisia va aloca anual fonduri în valoare de 150 milioane euro pentru fructe şi 80 milioane euro pentru lapte.
„Prin modificările propuse astăzi, dorim să dezvoltăm programele existente, să inversăm tendinţa de scădere a interesului faţă de aceste produse şi să creştem interesul copiilor faţă de beneficiile lor. Este o măsură importantă pentru schimbarea obiceiurilor alimentare nocive ale copiilor. Sper să fie şi o oportunitate reală pentru a întări legăturile dintre comunităţile de agricultori şi copii, părinţii lor, dar şi profesori, în special în zonele urbane“, a declarat joi Dacian Cioloş.
Cu toate că în anul şcolar 2012-2013, România s-a situat pe locul al treilea printre statele membre UE care au beneficiat de cele mai mari alocări financiare, primind 9.790.748 euro, rata de absorbţie este de numai 14,3% faţă de Italia – 97,3%, Germania - 76% şi Polonia 97,8% , care este pe locul patru în privinţa fondurilor alocate.
În România, programele de livrare a alimentelor de bază în şcoli, cunoscute sub denumirea de „Cornul şi Laptele”, au un grad ridicat de „ineficienţă”, conform unui raport realizat la cererea Guvernului de către Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, în 2009.
„Studiul este încă foarte actual, pentru că sistemul nu a fost schimbat de atunci, doar au fost introduse fructele în şcoli, ceea ce e foarte bine. Programul „Cornul şi laptele” în sine este unul excelent, am identificat însă probleme de implementare a lui şi am propus, printre altele, ca banii să fie alocaţi fiecărei şcoli şi acolo să se stabilească programe individualizate de alimentaţie sănătoasă, cu posibilitatea de a suplimenta alocarea de la bugetul public”, a precizat cercetătorul Daniel Arpinte, unul dintre autorii studiului ÎCCV.
La jumătatea lunii ianuarie, numai în 11 judeţe autorităţile au primit gratuit mere în cadrul programului european „Fructe în şcoli”. Guvernul şi autorităţile locale se învinovăţesc reciproc de ineficienţă, însă consecinţele negative ale incapacităţii statului român de a derula corect aceste programe se răsfrâng atât asupra elevilor, cât şi la nivel european. Datorită procentului scăzut de absorbţie, România va primi jumătate din sumele alocate în trecut.
Douăzeci şi patru de state în afară de Finlanda, Suedia şi Marea Britanie participă la programul de distribuţie a fructelor lansat în 2009 şi toate ţările în afară de Grecia participă la operaţiunile de distribuţie a laptelui care este operaţional din 1977.
Distribuirea fructelor în şcoli a fost întârziată din cauza birocraţiei, începând de la aprobarea cu întârziere a cadrului legislativ de către Executiv şi până la dezinteresul sau licitaţiile greoaie reclamate de consiliile judeţene din ţară.
„Dacă ar aproba programul în vară, să zicem în iunie-iulie, atunci ar fi destul timp de organizare ca fructele să ajungă în şcoli până în luna noiembrie”, a susţinut producătorul Lucian Florea de la Asociaţia Pomicolă Iţeşti din Bacău, care asigură aprovizionarea cu mere în şcolile din judeţul Neamţ.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie