Fructul hala, printre cele mai rare fructe exotice din lume [foto]

Culorile pulpei fructului hala îl fac o specie unică şi fascinantă
Pandanus tectorius (sau arborele de hala)
Pandanus tectorius (sau arborele de hala) (screenshot tramite web)

Fructul arborelui Pandanus tectorius, cunoscut şi sub numele de arborele de hala, aparţinând genului Pandanuse, este format din numeroase drupe şi se caracterizează prin culorile calde intense care îi decorează pulpa. Locul de origine exact al arborelui nu este cunoscut, deoarece este foarte larg răspândit: din sud-estul Asiei, în nordul Australiei şi mai multe insule ale Oceanului Pacific, inclusiv Hawaii, între nivelul mării şi 600 de metri de altitudine.

Pandanus tectorius
Pandanus tectorius (screenshot tramite florflores.com/el-arbol-de-hala/)

(wikipedia.org)

Fructele, viu colorate între portocaliu şi roşu, sunt compuse din numeroase drupe, au un diametru de aproximativ 20 cm şi 30 cm lungime, şi o formă globulară sau ovoidă. Coaja care le acoperă este groasă şi fibroasă.

(screenshot tramite web)

Bogate în vitamina C, aceste fructe sunt utilizate adesea pentru a ajuta în cazuri de constipaţie, dureri de cap, răceli şi astm.

Fructele pot fi consumate crude sau gătite, iar aroma lor este delicată şi dulce. În Micronezia reprezintă o sursă importantă de hrană şi sunt utilizate pentru gătit, de asemenea, în insulele Maldive.

Cu siguranţă sunt greu de găsit la noi, dar soiuri similare sunt deja folosite în Occident, în special în restaurantele cu inspiraţie orientală.

Frunzele soiului Pandanus amaryllifolius, de exemplu, sunt folosite pentru a adăuga o aromă diferită diverselor preparate şi pentru a completa arome precum ciocolata. Frunzele de pandanus sunt denumite „vanilia asiatică” şi sunt folosite în prepararea dulciurilor, dând acestora o culoare verde puternică care nu trece neobservată.

(screenshot tramite web)

Există sute de soiuri din această specie, dar în prezent diversitatea sa este în scădere şi este din ce în ce mai dificil de găsit din cauza defrişărilor, a incendiilor, a abandonului plantaţiilor şi a creşterii populaţiei în zonele în care este tipică.

Surse: El Árbol de Hala; Asi es la fruta más rara del mundo; Wikipedia.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură