FSLI avertizează cu proteste, dacă Guvernul nu măreşte salariile în învăţământ

Profesori romani la un protest antiguvernamental
Profesori romani la un protest antiguvernamental (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
19.08.2015

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) avertizează că vor urma proteste de amploare, dacă Guvernul nu le va mări salariile, aşa cum a promis premierul Ponta înainte de alegerile pentru Cotroceni, informează Hotnews.

La o zi după ce premierul a anunţat că măreşte cu 25% salariile medicilor, FSLI reaminteşte că acordul semnat de Ponta cu sindicatele din educaţie, înainte de alegerile prezidenţiale, prevedea o creştere a salariilor în educaţie "cu 34% până la finalul anului 2017". Acest procent, "faţă de cel de 100% promis a se acorda salariaţilor din sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă" şi un dezechilibru major între cele două domenii strategice - sănătate şi învăţământ, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

În consecinţă, nemulţumiţi că pentru medici se pot găsi bani iar pentru ei nu, sindicaliştii FSLI ameninţă cu proteste de amploare, în prag de deschidere a noului an şcolar.

"Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru elevi şi dascăli", se arată în comunicatul sindicaliştilor.

Deşi "apreciază că justa decizia luată de Guvernul României de a majora salariile angajaţilor din sănătate, FSLI reaminteşte Guvernului că, în Programul de guvernare, mai există un domeniu prioritar - educaţia, unde salariile sunt de mizerie.

Astfel, după majorarea din luna martie a.c., salariul net al unui învăţător debutant ajunge la abia 780 de lei, al unui profesor debutant la 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul la 836 de lei în timp ce un profesor la final de carieră câştigă 1.825 de lei.

Aceasta este a doua reacţie a unei federaţii sindicale din învăţământ la anunţul prim-ministrului Victor Ponta că măreşte, de la 1 octombrie, cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar. Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au avertizat şi ei Guvernul că "majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învăţământ, care poate conduce la posibile acţiuni de protest cu ocazia începerii noului an şcolar".

Ponta a răspuns cererilor angajaţilor din învăţământ, precum şi celor ale poliţiştilor care au solicitat şi ei măriri salariale, informând, în cadrul unui interviu acordat România TV, că majorări se vor face "deocamdată doar pentru medici", şi i-a criticat pe profesori că cer mai mulţi bani.

"Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate", a declarat marţi premierul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor