Fukushima: Posibil combustibil nuclear topit descoperit în interiorul reactorului deteriorat

Imaginile furnizate de un robot subacvatic au arătat depozite mari ce par a fi combustibil nuclear topit în partea inferioară a unui reactor avariat de la centrala nucleară niponă Fukushima.
Centrala nucleara Fukushima Daishichi.
Centrala nucleara Fukushima Daishichi. (The Asahi Shimbun/Getty Images)

Cantităţi mari de material similar lavei solidificate, în straturi cu grosimea de până la un metru, au fost găsite sub reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima, potrivit declaraţiei companiei Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), care operează centrala.

„Este normal să ne gândim că materialul topit s-a scurs din bazinul de presiune al reactorului”, a declarat un oficial al companiei.

Trei dintre cele patru reactoare ale centralei au fost complet distruse în 2011 de un tsunami declanşat de un cutremur puternic. Reactorul numărul 4 a fost, de asemenea, foarte avariat.

Robotul subacvatic, care este echipat cu două camere, a făcut această descoperire la sfârşitul săptămânii trecute în cea de-a doua zi a investigaţiei asupra Reactorului 3.

Niveluri de radiaţii extrem de ridicate

Imaginile furnizate de robot au arătat pagubele serioase produse reactorului din cauza topirii nucleului. Resturile de combustibil au fost văzute ca fiind amestecate cu unele părţi ale reactorului distrus, sugerând că procesul de scoatere din funcţiune a centralei, ce va dura câteva decenii, va fi unul foarte dificil.

Purtătorul de cuvânt al TEPCO, Takahiro Kimoto, a declarat că este nevoie de mai mult timp pentru a analiza imaginile şi pentru a determina cum poate fi înlăturat combustibilul nuclear topit.

Localizarea şi analizarea resturilor de combustibili şi a pagubelor produse fiecăruia dintre cele trei reactoare distruse reprezintă un pas critic pentru scoaterea din funcţiune a centralei. Până acum, căutarea combustibilului topit în celelalte două reactoare avariate a eşuat din cauza pagubelor intense şi a nivelurilor de radiaţie extrem de ridicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură