Furtună solară "canibalică" loveşte joi Pământul. Sistemele GPS şi reţelele electrice ar putea fi perturbate

(Solar Dynamics Observatory/ESA/NASA)

O ejecţie “canibală” de gaz energetic, puternic magnetizat şi supraîncălzit, se îndreaptă spre Pământ şi are 10% şanse să producă erupţii de clasă X atunci când va lovi, joi, planeta noastră. Aceste erupţii sunt evenimente majore care pot declanşa întreruperi ale comunicaţiilor radio şi pot perturba sistemele GPS, relatează Daily Mail.

Acest flux, cunoscut sub numele de ejecţie de masă coronală (CME), a ieşit luni din pata solară AR3078 şi apoi a înghiţit o ejecţie anterioară care a fost eliberată cu o zi înainte – numită de oamenii de ştiinţă drept “canibalică”. Acum, este un “amestec al celor două”, cu câmpuri magnetice încurcate şi plasmă comprimată, gaz puternic ionizat, despre care se ştie că provoacă furtuni geomagnetice puternice.

Ejecţiile respective pot călători cu viteza colosală de 1,8 milioane de kilometri pe oră.

Experţii Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) din SUA se aşteaptă la furtuni geomagnetice de clasă G1 (minoră) până la G2 (moderată), care vor produce probabil aurore până în sudul ţării, în New York şi Idaho.

În plus faţă de avertismentul de clasă X, meteorologii spaţiali spun că există o şansă de 30% ca undele de şoc să provoace erupţii de clasă M - evenimente de dimensiuni medii care cauzează scurte căderi ale semnalului radio.

CME-urile pot ejecta miliarde de tone de material coronal de pe suprafaţa Soarelui. Materialul este format din plasmă şi câmp magnetic.

Astfel de erupţii au potenţialul de a declanşa fenomene meteorologice spaţiale care pot interfera cu sateliţii şi reţelele electrice de pe Pământ şi pot fi dăunătoare pentru astronauţii neprotejaţi.

CEM-urile din această săptămână au provenit de la una dintre cele cinci pete solare aflate în prezent pe suprafaţa Soarelui. Aceste pete sunt regiuni întunecate şi mai reci decât alte zone ale acestuia.

Centrul de predicţie a vremii spaţiale (Space Weather Prediction Center / SWPC) din cadrul NOAA a surprins, marţi, o erupţie solară M5 de la AR3078, în jurul orei 5:30, ora Europei Centrale, care a fost asociată cu o “pană radio” temporară de intensitate moderată în unele părţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Est.

La începutul săptămânii, Soarele a produs un total de patru erupţii de clasă M şi 13 de clasă C - dar acestea sunt erupţii solare minore, care au un efect redus sau chiar nul asupra Pământului.

„Când CME-ul se va apropia de Pământ, satelitul DSCOVR al NOAA va fi printre primele instrumente spaţiale care vor detecta în timp real modificările vântului solar, iar meteorologii SWPC vor emite avertismentele corespunzătoare. Impactul unei furtuni G2 asupra tehnologiei noastre este în general nominal”, a precizat NOAA într-un comunicat.

„Cu toate acestea, o furtună G2 are potenţialul de a îndepărta aurora şi mai mult de reşedinţa sa polară normală, iar dacă alţi factori se vor reuni, aurora ar putea fi văzută deasupra nord-estului îndepărtat, până în partea superioară a regiunii Midwest din SUA, peste porţiuni din state americane nord-centrale şi poate deasupra secţiunii de nord-vest a statului Washington”, a continuat NOAA.

Aurorele au fost observate pe 19 iulie, după ce o furtună solară a lovit Pământul, producând culori verzi şi purpurii electrice în nordul SUA şi Canada.

La scurt timp după aceea, pe 3 august, a existat o altă avertizare de furtună solară.

Recenta creştere a activităţii Soarelui este rezultatul faptului că acesta se apropie de faza cea mai activă a ciclului său solar de 11 ani - atingând vârful de activitate în 2024.

Studiile au arătat că nivelul de activitate solară din prezent este aproximativ acelaşi cu cel de acum 11 ani, în acelaşi punct al ultimului ciclu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură